31 години от паметните събития във Вилнюс, Литва

ПАТРИОТ
На 13 януари 1991 „Кървавата неделя“ са паметните събития във Вилнюс, когато беше извоювана независимостта на Литва и започна разпадът на СССР. 14 души загинаха тогава в столицата на прибалтийската държава, някои смазани буквално под веригите на танковете, а стотици други бяха ранени.
erl41u1w8aepvsk
Прибалтийските държави са окупирани от Империята на злото Московия през 1940 година, след като попадат в сферата на влияние на СССР според подписания между Москва и нацистите пакт Молотов – Рибентроп от 23 август 1939, с който двете чудовищни империи си разделиха Европа и се отвори адът на Втората Световна Война.
 
Западът никога не призна окупацията на трите прибалтийски държави от Империята на Злото.
 
В тъмните години на окупацията малките прибалтийски народи преживявят чудовищния сталински терор, депортации, които са по своя характер етническо прочистване и заселване на земите им с етнически руснаци.
Дял на литовци спрямо руснаци и други в Литва от 1920 до 2015. Ясно се вижда как във времената на СССР под влиянието на депортациите на Сталин са изселвани литовци от Латвия (мнозина са просто разстреляни) а в същото време почти до края на СССР там са заселвани руснаци. Няма как да бъде определена тази политика освен като етническо прочистване. По същия начин Москва осъществява етнически прочиствания и в Украйна, Касахстан, Чечня и др. републики на СССР. Освен това паралелно се води политика на насилствена русификация, както и в България

Дял на литовци спрямо руснаци и други в Литва от 1920 до 2015. Ясно се вижда как във времената на СССР под влиянието на депортациите на Сталин са изселвани литовци от Латвия (мнозина са просто разстреляни), а в същото време почти до края на СССР там са заселвани руснаци. Няма как да бъде определена тази политика освен като етническо прочистване. По същия начин Москва осъществява етнически прочиствания и в Украйна, Казахстан, Чечня и др. републики на СССР. Освен това паралелно се води политика на принудителна русификация, включително и в България …

 
С настъпването на промените, Върховният съвет на Литва приема Акта за възстановяване независимостта на страната на 18 март 1990. Москва реагира гневно и с поредица от мерки. Te са показателни за методите на намеса на Империята на злото, които използва и в други държави, вкл. България.
 
През март – април 1990 г. съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) окупират важни сгради във Вилнюс, където по-късно се разполагат московски хибридни политически организации (Единство и Комунистическа партия), които се опитват да саботират процеса на независимост.
 
СССР налага икономическа и енергийна блокада между април и края на юни с цел да създаде обществено недоволство срещу политиците поели по пътя на независимостта. Инфлацията надхвърля 100%. През януари 1991 г. литовското правителство е принудено да повиши цените няколко пъти, което е използвано като мотив за протести на заселеното от Московия руско малцинство в страната.
 
През петте дни, предшестващи убийствата от 13 януари 1991, руски, полски и други работници във фабриките във Вилнюс протестират срещу поскъпването на правителствените потребителски стоки и „етническата дискриминация“. Очевидно е, че бунтовете са организирани от КГБ. Според Хюман Райтс Уотч съветското правителство е организирало пропагандна кампания, целяща да засили етническото напрежение.
erosq8fw4aaohiw
Под предтекст, че защитава на руското малцинство СССР изпраща армията.
 
Движението Единство организира митинг пред Върховния съвет на Литва на 8 януари, а протестиращите се опитват да щурмуват сградата на парламента, но са отблъснати с водни оръдия. Въпреки гласуването на Върховния съвет същия ден за спиране на повишаването на цените, мащабът на протестите и провокациите, организирани от Единство и Комунистическата партия, се увеличават. По време на радио и телевизионно обръщение председателят на парламента Ландсбергис призовава поддръжниците на независимостта да се съберат и да защитят основните сгради на институциите.
 
От 8 до 9 януари няколко специални съветски военни части са прехвърлени в Литва (включително Алфа и парашутисти от 76-та гвардейска въздушно-щурмова дивизия на ВДВ, базирана в Псков). Официалното обяснение е, че това е необходимо, за да се осигури конституционен ред и ефективността на законите на Литовската ССР и Съветския съюз.
Барикадите, с които литовците спират московските танкове пред парламента.

Барикадите, с които литовците спират московските танкове пред парламента.

 

На 10 януари Горбачов се обърна към Върховния съвет с искане за възстановяване на конституцията на СССР в Литва и отмяна на всички антиконституционни закони. Той заявява, че военната намеса може да бъде възможна до дни.
 
На 11 януари московската армия окупира редица по-важни здания във Вилнюс и няколко града на страната – военни обекти, телевизионни кули, гари и др. В една от превзетите сгради в столицата Вилнюс Йозас Джермалавициус от Централния комитет на Комунистическата партия организира пресконференция и обявява създаването на „Национелен комитет за спасение на Литовската ССР“, който претендира да е легитимния орган да управлява прибалтийската република.
 
На 12 януари московската армия осъществява нападения на погранични постове, превзема важни военни и институционални обекти в редица градове на Литва но търпи неуспех при опита да превземе полицейската академия във Вилнюс. Комунистическата партия мобилизира паравоенните си групи (Дружинас).
Барикади изградени от превозни средства от защитниците на независимостта на Литва за отбраняващи важни сгради във Вилнюс от московските танкове.

Барикади изградени от превозни средства от защитниците на независимостта на Литва за отбраняващи важни сгради във Вилнюс от московските танкове.

 
Бележка: подобни паравоенни огранизации използва и московската пионка Мадуро във Венецуела (т.нар. колективос), Янукович в Украйна (т.нар. титушки). У нас за такива може да се считат милициите на „БНО Шипка“, ПП „Възраждане“ и др.
 
Решителните събития се разгарят между 12 и 13 януари, когато точно в полунощ колона от танкове се опитва да пробие множеството защитници на независимостта край телевизионната кула на Вилнюс. Съветските военни стрелят над главите на множеството, а танковете се врязват в хората. 14 души са убити в атаката, повечето са застреляни, а двама – сгазени от танкове. Ранените са над 700. Един военослужещ от Алфа е убит от приятелски огън. Някои смятат, че всъщност убийството е извършено нарочно, за да се хвърли като обвинение върху литовците и да се оправдае бъдеща военна разправа с борците за независимост.
erosriewmaueed_
 
Московската армия обсажда и Радио и телевизионния комитет, пробива отбраната и прекратява излъчването.
 
Малко телевизионно студио от Каунас обаче се появява неочаквано в ефир. Техник на семейна програма, която обикновено се излъчва от Каунас веднъж седмично, е в ефир и призова всеки, който може да помогне, да излъчи по света на възможно най-много различни езици за съветската армия и танкове, убиващи невъоръжени хора в Литва. В рамките на час студиото е изпълнено с няколко университетски преподаватели, предаващи на няколко езика. Малкото студио в Каунас получава заплашително телефонно обаждане от дивизията на съветската армия в Каунас (вероятно 7-ма гвардейска въздушно-десантна дивизия на съветските ВДВ). Към 4 сутринта шведска новинарска станция вижда излъчването и започва да пре-предава.
 
Научавайки за събитията десетки хиляди литовци се събират пред парламента на републиката, изграждат отбранителни и танкови заграждения. На сутринта 50 000 души са ангажирани в отбраната на институцията, която обявява преди месеци независимостта на Литва. Виждайки огромното множество, танковете на Московия се оттеглят. Независимостта на Литва е спечелена.
56203271_401
11 месеца по-късно СССР изчезва от картата на света, но остава неговата ядка – Московия, начело на която днес е един кагебист, решен да възстанови властта на Империята на злото в предишните й граници.
 
Решимостта на Москва за реваншизъм личи особено ясно в опита за разпалване на етническо напрежение, между значителното руско малцинство, заселено в Прибалтийските републики във времената на СССР и депортациите.
Съветският офицер Владимир Тарханов - син на смоленски селяни, заточен в Сибир през 30-те години - е единственият съветски военен в Литва, който публично осъди действията на ръководството на Кремъл и неговото командване. Той служи като военен представител в едно от отбранителните предприятия. "Обърнах се към офицерите и войниците и ги призовах да не напускат казармата", споделя Тарханов. "Казах им, че сме дали клетва да защитаваме страната и да не се бием срещу хората. Говорих не като ръководител на военната мисия, а от свое име като руски офицер". Днес Тарханов е уважаван гражданин на Литва.

Съветският офицер Владимир Тарханов – син на смоленски селяни, заточен в Сибир през 30-те години – е единственият съветски военен в Литва, който публично осъди действията на ръководството на Кремъл и неговото командване. Той служи като военен представител в едно от отбранителните предприятия. „Обърнах се към офицерите и войниците и ги призовах да не напускат казармата“, споделя Тарханов. „Казах им, че сме дали клетва да защитаваме страната и да не се бием срещу хората. Говорих не като ръководител на военната мисия, а от свое име като руски офицер“. Днес Тарханов е уважаван гражданин на Литва.

 
В навечерието на 30-годишнината от тези събития в 2021 г. Литва съобщи, че пропагандната машина на Москва, стотиците медии и хиляди тролове са осъществили активно мероприятие, с което са се опитали да внушат лъжи за събитията от 13 януари 1991 г, да оправдаят действията на армията и да приравнят борците за литовска независимост до обикновени бандити.
Днес Латвия изпреварва Московия в Индекса на човешкото развитие на ООН (37-о с/у 52-о място в света), продължителност на живота, БВП на глава от населението ($18 000 с/у $11 000), страната е цивилизована, европейска, в НАТО, а Московия е затънала в калта на азиатщината, диващината на диктатурата и маниите на един кагебист.

Comments

comments