Меркантилизмът на Китай с маските

Майк Уотсън, National Review
Докато коронавирусът продължава своя смъртоносен поход от Ухан по целия свят, китайските комунисти се опитват да превърнат пандемията, която до голяма степен е причинена от собственото им самодоволство и некомпетентност, в пропагандна победа чрез изтъкване на истории за Китай, който доставя предпазни средства и експертиза на заразените страни.

През последните няколко седмици китайската пропагандна машина премина в свръх-режим, като похвали Китай за това, че е отделил време на света да отговори на пандемията и за водещ глобален отговор на коронавируса. И двете твърдения са неверни, въпреки че са широко застъпени в медиите.
Маски на производствената линия във фабрика в Шанхай, Китай, 31.01.2020, снимка (Али Сонг, Ройтерс)

Маски на производствената линия във фабрика в Шанхай, Китай, 31.01.2020, снимка (Али Сонг, Ройтерс)


Китай не е забавил разпространението на болестта, както твърдят от New York Times. Властите в Ухан унищожаваха доказателства и тормозиха медицинските специалисти, които предупреждаваха за новия вирус. След като президентът Си Цзинпин пое отговорност за реакцията на Китай, той излъга служителите на Световната здравна организация и изчака, докато заразените хора стигнат до Тайланд, Южна Корея и САЩ, преди да започне блокирането. Месеци наред Китай възпрепятства не болестта, а хората, които се опитват да я спрат.


Китайските пропагандисти също твърдят, че Китай е водещ в отговор на кризата в международен план, което е очевидно погрешно. Така популяризираният китайски подарък от 1 милион маски на Япония е огромен и великолепен жест, но е и само една трета от предишните дарения на Япония от близо 3 милиона маски на Китай.


Най-забележителният случай обаче е в Италия, където показното доставяне на екипировка и лекари в Китай предизвика много смут сред американците, които се притесняват, че САЩ губят своята глобална лидерска роля. В сметките на медиите често обаче се пропуска, че доставките са закупени и платени от италианците, като най-новият елемент на историята е, че Китай всъщност спазва ангажимента си да достави продаденото.


Като цяло Китай връщат в Европа толкова медицинско оборудване, колкото са получили, като на всичкото отгоре получават кредит за получените доставки от Северна и Централна Европа и доставянето им по-късно в Южна Европа. И за разлика от европейските донори, китайците не го правят безплатно. Китайските комунисти се хвалят с великодушието си и оставят Германия и Европейския съюз да поемат вината за недостига в цяла Европа, който до голяма степен се дължи на китайското презапасяване със стоки. Това не е филантропия; това е меркантилизъм.


Въпреки заглавията, които твърдят обратното, Съединените щати помагат на други страни, дори когато се борят с инфекцията у дома. Реакцията на администрацията може да е тромава на моменти, но САЩ показват много добри резултати: Конгресът вече е одобрил, а президентът Тръмп вече е подписал, 1,3 милиарда долара чуждестранна помощ за подпомагане на други страни в борбата с COVID-19 и Банката за Азиатско Развитие, чийто най-голям акционер са Съединените щати, помага на развиващите се страни с още 6,5 милиарда долара. Това са само част от над 90 милиарда долара, които САЩ са изразходвали за глобално здраве от 2009 г. насам.


Американците вече са водещи в света при справяне с глобалните здравни кризи заради някои от най-основополагащите си убеждения. Преди близо 200 години Алексис дьо Токвил се удивил как американците всеобщо вярват в „принципа на интерес на правилното разбиране“, обяснявайки как „просветленото отношение към себе си непрекъснато ги подтиква да си помагат“. Този принцип прави американците най-щедрите хора в света, давайки 428 милиарда долара за благотворителност през 2018 г., и той оформя начина, по който американското правителство реагира на кризите на здравето по целия свят, от епидемиите от СПИН и ебола до COVID-19 днес.


И не са единствени. Повечето от техните демократични съюзници предпочитат хуманитарната помощ заради разходите за отбрана – често заради вина – но това предпочитание ги прави уникално способни и готови да помогнат на други държави да отговорят на пандемиите.


Китайските комунисти ще спечелят няколко заглавия във вестниците по време на тази криза, но в крайна сметка те няма да преодолеят своя глад за власт, меркантилистката си природа и да задоволят претенциите си към глобално лидерство. Американците дават заради това което са, докато китайските комунисти дават, за да получат по-късно повече. Светът ще види – и ще запомни.

Comments

comments