14 външни министри на ЕС: искаме ударите по училища и болници от Асад и Москва да спрат

ПАТРИОТ

В декларация (виж по-долу пълен превод) от 26.02.2020 14 външни министри от ЕС, на най-големите държави на континента, в прав текст поискаха от Дамаск, Москва и Техеран да спрат с бомбардировките на болници, училища, цивилна инфраструктура в Северна Сирия. Сред тези държави НЕ Е България, което e нецелесъобразно, имайки предвид, че България е на топа на устата и възможната нова огромна бежанска вълна сирийци, бягащи от зверствата на Империята на Злото и нейните съюзници може да мине през нас и да дестабилизира страната.

В интерес на България е бежанската вълна да спре. Но това не в интереса на Москва, която целенасочено, от години подклажда огромния бежански поток от Сирия, чрез варварско избиване на цивилни и унищожение на цивилна инфраструктура. Бежанците след това се използват от хибридите на Московията в Европа, за да дестабилизират, насъскват, всяват вражда, разделение омраза на Стария Континет в търсене на политически изгоди за Империята на Злото. Разделай и владей. Българските хибриди на Москва като ВМРО, ПП „Възраждане“, АТАКА и др. „патриоти“ активно работят по темата сирийски бежанци. ВМРО стигнаха до там че да бъдат основната сила, която доведе до изгонването на семейство християни-бежанци от Сирия от България (виж тук.)

Още по-показателно е дружното мълчание и/или манипулирането на информацията в националните „български медии“, които системно укриват и лъжат българското общество за събитията в Сирия, обслужвайки по най-долен начин Московията. Въобще забелязваме същото поведение на българските медии, каквото имаше във времената на Чернобил, когато задръстените с ДС(филиал на КГБ) медии на московска България лъжеха и мажеха в интерс на Кремъл. Добре че тогава бяха радио станциите на „лошите“ американци и западняци, та да могат поне някои българи да вземат адекватни мерки срещу ядреното замърсяване. По същия начин и днес, българите следва да се информират за достоврена информация от чужбина, тъй като внушителната част от нашите „медии“ са задръстени с ДС(филиал на КГБ) московска пропаганда.

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ на Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Белгия, Холандия, Естония, Полша, Литва, Швеция, Дания, Финландия, Ирландия от носно Идлиб

Източник сайтът на Министерството на въшните работи на Белгия тук.

В Идлиб се разиграва нова хуманитарна катастрофа, една от най-тежките в сирийската криза, която за близо десетилетие доведе до много такива бедствия. Сирийският режим продължава стратегията си за военно завземане на страната на всяка цена, независимо от последствията за сирийските цивилни. От декември операциите му в северозападната част нараснаха по интензивност с подкрепата на руските самолети. Непрестанните въздушни удари и хвърлянето на варелени бомби принудиха близо един милион сирийци да избягат само за няколко седмици. Хуманитарните служби са претоварени. Стотици хиляди хора – предимно жени и деца – търсят подслон в импровизирани лагери и са подложени на студ, глад и епидемии.

В нарушение на международното хуманитарно право ударите нарочно са насочени към болници и здравни центрове – и 79 са били принудени да прекратят дейността си – училища и приюти. Общо 298 цивилни са били убити в Идлиб от 1 януари въз основа на данни на Комисаря по човешки права на ООН.

За нас е напълно ясно, че в Идлиб има радикални групи. Никога не бихме приели леко тероризма. Ние се борим с тероризма решително и сме на първите линии на борбата срещу Даеш. Но борбата с тероризма не може и не трябва да оправдава масовите нарушения на международното хуманитарно право, на които сме свидетели всеки ден в северозападна Сирия.

Организацията на обединените нации предупреди за риска от безпрецедентна хуманитарна криза, ако настоящата офанзива продължи. Призоваваме сирийския режим и неговите поддръжници да прекратят тази офанзива и да възобновят примирието, установено през есента на 2018 г. Призоваваме ги незабавно да прекратят военните действия и да изпълнят задълженията си съгласно международното хуманитарно право, включително защитата на хуманитарните работници и медицинския персонал, които са загубили живота си заради ангажираността си с цивилното население в Идлиб. Също така призоваваме Русия да продължи преговорите с Турция, за да деескалира тежката ситуация в Идлиб и да допринесе за политическо решение.

Отвъд неотложността за примирие в Идлиб, призоваваме Русия да не блокира Съвета за сигурност и през следващите месеци да поднови механизма, който позволява отчайващо необходимата трансгранична хуманитарна помощ да бъде транспортирана до северозападна Сирия; механизъм, който на който тя наложи вето  в североизточната част, където сега трябва да намерим алтернативи на маршрута през Ал Ярубия. Кой понастоящем може да твърди, че сирийският режим сам по себе си ще позволи помощта да достигне до нуждаещите се, когато носи най-голямата отговорност за тяхното положение?

И накрая, важно е да се помни, че само политически договорен край на конфликта може да послужи като трайно приключване на сирийската криза. Политическата нормализация не може да се случи, преди истински, необратим политически процес да е в ход. Фокусиран върху военната си стратегия, режимът се стреми да подкопае всякакъв вид приобщаващ политически процеси, като блокира всички конституционни дискусии, планирани в Женева под егидата на специалния пратеник на ООН Геир Педерсен. Но провежданата военна операция е самоизмама и същите причини ще доведат до същите ефекти: радикализация, нестабилност в Сирия и в региона и чужбина, в страна, в която повече от половината от населението е разселено или живее като бежанци. Трябва да признаем огромните усилия, които съседите на Сирия полагат, за да осигурят убежище на тези сирийци, които трябваше да напуснат домовете си.

Пред разгръщането на трагедията и европейците също поемат своята отговорност. От хуманитарна гледна точка Европейският съюз и неговите държави-членки са най-големите донори в подкрепа на населението на Сирия. Ще поддържаме и разширяваме тези колективни усилия в отговор на развиващата се криза в Идлиб.

Европейските държави ще продължават да оказват натиск върху режима за реално участие в политическия процес. На 17 февруари европейците приеха нови санкции, насочени към конкретни сирийски бизнесмени, които подклаждат военните усилия на режима и се възползват от последствията.

Наша отговорност е и да се борим с безнаказаност по отношение на престъпленията, извършени в Сирия. Това е въпрос на принцип и справедливост. Това също е необходимо условие за устойчив мир в сирийското общество, което беше разкъсано от близо десетгодишен конфликт. Ние възнамеряваме да продължим да подкрепяме механизмите за борба с безнаказаността, създадени от Организацията на Обединените Нации, които провеждат работа за събиране на доказателства, които ще бъдат жизненоважни при подготовката на бъдещи производства срещу лицата, които са отговорни за най-тежките престъпления: Комисията за Събиране на Доказателства относно Сирийската арабска република и международния, безпристрастен и независим механизъм. Ще продължим и нашата работа по препращането на делата до Международния наказателен съд.

Comments

comments