Онзи с дебилите отново беше хванат в лъжа

008_site_tomov_izoblichi_hristov_001Хибридите в политика и медии на Московията дефилират често в „българските“ медии и сипят лъжите си за наивният зрител. Депутатът от БСП Иво Христов не веднъж е бил обект на разобличаване, неговата про-московска позиция е добре известна, дори в опит да защити наглите руски претенции по отношение на България, той преди време определи 80% от българите като „дебили“ (виж тук).

Публикуваме статуса от профила на Цветозар Томов (виж тук), в който за пореден този „професор“ бива изобличен в най-нагли лъжи. По-големият проблем, обаче, е че достъп до ефира абсолютно безкритично бива даван от българските „журналисти“, които освен да гледат умно докато ги лъжат в лицето, явно друго не умеят.

Цветозар Томов

„Гледам вчера „Лице в лице“ по БТВ и слушам поредния диалог между Иво Христов и Цветанка Ризова. В него известният творец на реалности лансира поредното си изобретение – инвазията на „демографския миниколос“ (цитирам буквално) Албания, която за двадесетина години ще насели цялото балканско пространство до Кюстендил и ще залее горката Македония. Три албански семейства раждали толкова деца, колкото се родили лани в целия Видински регион – 75 ли бяха, 76 ли… Е, така е, във Видинския регион демографската ситуация е особено тежка, но все пак 572 не е нито 75, нито 76. Колкото до „метафората“ с трите албански семейства – напоследък тоталният коефициент на плодовитост в Албания се срина до около 1,5 (приблизително толкова е и в България), и то въпреки огромните социални помощи за раждане и отглеждане на дете. Накратко, демографската ситуация в Албания е напълно сходна с тази в България (с една съществена разлика – там сривът на раждаемостта е от края на миналия век, а не още от 70-те години, както у нас, поради което кохортите във фертилна възраст все още са значителен дял от населението), и трябва да си сред 80-те процента, които Иво наскоро определи като дебили, за да наречеш едната страна „демографски колос“, а да описваш демографска катастрофа в другата.


Но пиша тези редове не заради Иво Христов. На него това му е бизнеса – за да пророкуваш апокалипсис, трябва да изобретяваш и някои факти. Днес маса медии и сайтове отразяват тези исторически изобретения и не видях на някого да му е хрумнало да провери дали те имат нещо общо с истината. Всъщност така медиите превръщат измислицата в част от реалността и не го правят умишлено, според мен, а просто защото са свикнали да не проверяват фактите.


Преди 2 години и нещо писах лично на Ризова за една друга проникновена мисъл, която Иво Христов изтърси в нейно предаване. Тогава той обвини Джон Кенеди за Тонкинския инцидент и последвалата ескалация на американската намеса във Виетнам, без да обръща внимание на дреболията, че по време на Тонкинската криза Кенеди е покойник от 9 месеца. Ризова не ми отговори, очевидно поради това, че щом Иво Христов го е казал, то Кенеди – жив или умрял, трябва да е виновен.
И журналистиката кима с разбиране.

Comments

comments