ФБР: Русия е причастна към расовите сблъсъци в Шарлотсвил, САЩ

9359f645-5ba7-495d-9db6-ef965f2c46eb_cx0_cy4_cw0_w1023_r1_sВ интервю по CNN американсият конгресмен Том Гарет от Републиканската партия. По думите на Гарет на закрито заседание преди 2 месеца той е попитал директора на бюрото Кристофър Рей, дали Русия е свързана с това което се е случило в Шарлотсвил, Вирджиния и е получил утвърдителен отговор. Гарет е отбелязъл, че информацията не е секретна.
 
CNN допълва, че по данни на вестник The Wall Street Journal по време на събитията в Шарлотсвил, свързани с Русия акаутни във Facebook са разпространявали расистка пропаганда.
 
На 12.08.2017 в Шарлотсвил се проведе масова демонстрация на радикални организации, които протестираха срещу решението на градските власти да се демонтира паметника на генерал Роберт Ли, главнокомандващ силите на Конфедерацияте по време на гражданската война от 1861-1865 в САЩ. Стигна се до сблъсъци с други демонстранти, при което загина един а 30 бяха ранени.
 
Преди месец на форум по сигурност в Аспен, директорът на ФБР Кристофър Рей отнесе събитията в Шарлотсвил към онези, които се дължат на „външно влияние“, чиято цел е да „разпали радикалните движения“.
 
Конгресменът Гарет, който е член на Комитета по сигурност и външни взаимоотношения“, заявява пред CNN, че руското влияние „цели да настрои американци срещу американци, да внуши недоверие към западните демокрации“.
 
По отношение на Русия Гарет казва: „Те използват събития като това расистко противопоставяне … и това е което те правят. Като член на Комитета по сигурност, това е което ме плаши най-много, че американци ще бъдат настроени срещу американци“. Той допълва: „Ние сме американско семейство от братя и сестри без значение на религията и расата, и ние трябва да се фокусираме върху това“.
Намесата на руските служби с пропаганда, хакерски атаки и шпиони във вътрешните дела на САЩ, са една от основните причини за налагането на санкции спрямо Москва.

Comments

comments