Ето защо никога не се доверявайте веднага на публикации, които събуждат вашите първични емоции

ПАТРИОТ
На 13 октомври 2017 „Български репортер“ публикува новината, че е открито бебе изхвърлено в боклука. Публикацията е споделена над 900 пъти и харесана над 2000. Само че не е вярно. Тази публикация обаче се е появила на стените по наша преценка на около 100 000 души …
untitled
Снимката, използвана в публикацията, при търсене в интернет се появява за първи път на 01.10.2016, в медия от Багдат, за нарастване на броя изоставени деца в иракската столица. В него се разказва, че утежненото икономическо положение в Ирак увеличава разводите и заедно с това случаите на изоставени деца. Oсвен тази снимка използвани са още няколко други, които водят до много публикации в иракски и ирански медии за изоставени бебета. В много от тях се дискутира проблема с нежеланите бременности (често след изнасилване), свързани с третирането на жените в мюсюлманския свят. Жени в Иран, Ирак и други ислямски държави, често захвърлят бебетата, за да избегнат позора.  Активистката от Багдат Алиа ал-Мусауи казва, пред ал-Монитор: „Майката търси начин да се отърве от детето колкото се може по-бързо на някое пусто място, защото разкриването на самоличността й означава много често тя да бъде убита от своите роднини“.
Снимката веднага започва да се иползва от други профили в Туитър. Този път предимно египетски и ирански. Без никакви обяснения десетките публикували я, просто я качват с текст от рода на: „До кога невинните ще плащат за нашия разват?“. Ислямистки профили използват тази снимка с посланието: „разврата води до нежелани бременности, които от своя страна водят до захвърлени на боклука бебета“. Ето как един и същи материал се използва по различен начин и от привържениците на ислямизма и от онези, които се борят за повече свобода и права на жените в ислямския свят.

На 11 ноември 2017 снимката е качена от грузински профил в руската социална мреже Однокласники. Дали поради случайно съвпадение 2 дни след това „Български репортер“ пуска фалшивата публикация с нея. Ето как една история за изоставено бебе, която е израз на проблема с третирането на жените в ислямския свят, дава също така в ръцете на ислямисти и фалшификатори средства за разпространение на лъжи и манипулации. Характерното при този и при много други случаи е, че фалшификаторите и манипулаторите използват материала залагайки на първосигнални и първични реакции, без задълбочено вникване в темата – те просто пишат едно-две изречения, нагнетявайки силни емоции – стар пропаганден метод, който цели чрез силата на емоцията, гнева и омразата да заглуши гласа на разума. В същото време сериозните публикации са много по-дълги и задълбочени, но изискват време и усилия, за прочитането им и при всеки случай хладен ум.
Ето защо никога не се доверявайте на своите първични емоции. Скептицизмът е още по-необходим именно в тези времена, отровени от фалшивите новини и #Пропагандата

Comments

comments