Русия е дала убежище на обвиняем за преврата в Черна гора

ТОВА НЯМА ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ ОТ ЗАДРЪСТЕНИТЕ С РУСКА ПРОПАГАНДА ГОЛЕМИ БЪЛГАРСКИ „МЕДИИ“ БНТ, bTV, NOVA
ПАТРИОТ
Русия е дала убежище на един от обвиняемите за държавния преврат в Черна гора Анани Никич, съобщава svoboda.org, по информация на черногорски медии. Първоначално Никич е бил арестуван от русктие служби по линия на Интерпол, но след това е получил убежище.
Анание Никич (крайния в ляво, който е преводач към проруската черногорска партия "Демократичен форум"), Андрия Мандич (лидер на партията), Милан Кнежевич (функционер на партията) на среща с руски официални лица в руската Дума, 1.02.2016, снимка ТАСС.

Анани Никич (крайния в ляво, който е преводач към проруската черногорска партия „Демократичен форум“), Андрия Мандич (лидер на партията), Милан Кнежевич (функционер на партията) на среща с руски официални лица в руската Дума, 1.02.2016, снимка ТАСС.

 
През октомври 2016, службите на балканската държава предотвратиха опит за държавен преврат, който според официалното разследване в Подгорица е организиран от руските служби. Целта на преврата е била да предотврати влизането на Черна гора в НАТО.
През април тази година е насрочено поредното заседание по делото за преврата. Като обвиняеми и свидетели са привлечени много членове и функционери на про-руската и про-фашистка партия „Демократичен форум“, за която има обилни свидетелства, че активно е участвала в организацията.
Анани Никич е бил един от функционерите на партията, преводач на руски език. Според прокуратурата на Черна гора Никич е бил вербуван още през 1992г. През 1992г. Никич оказва логистична подкрепа на руския батальон от ВДВ при намесата му в Косово и контрола на летище "Слатина" в Прищина. След това Никич се връща в Черна гора, където съдейства на черногорски партии при контактите им с ръски телевизии. По версията на следствието Никич повече от 20 години вербува руски агенти в Черна гора, Сърбия и Македония. Работата му като преводач към "Демократичен форум", е била всъщност неговата "легенда", смята черногорската прокуратура.

Анани Никич е бил един от функционерите на партията, преводач на руски език. Според прокуратурата на Черна гора Никич е бил вербуван още през 1992г. През 1999г. Никич оказва логистична подкрепа на руския батальон от ВДВ при намесата му в Косово и контрола на летище „Слатина“ в Прищина. След това Никич се връща в Черна гора, където съдейства на черногорски партии при контактите им с ръски телевизии. По версията на следствието Никич повече от 20 години вербува руски агенти в Черна гора, Сърбия и Македония. Работата му като преводач към „Демократичен форум“, е била всъщност неговата „легенда“, смята черногорската прокуратура.

Ключов свидетел по делото за преврата е гражданинът на Сърбия Саша Синджелич. Той е посочил като основeн организатор на операцията руския гражданин Едуард Шишмаков. Шишмаков, заедно с другия руски гражданин Владимир Попов са обявени за международно издирване. Тяхното местонахождение е неизвестно. Според черногорската прокуратура и двамата се намират в Москва и всеки ден ходят на работа в сградата на Главното Разузнавателно Управление (ГРУ). ГРУ е руското военно разузнаване.

Синджелич дава показания пред съда.

Синджелич дава показания пред съда.

 
Според свидетелствата след парламентарните избори в Черна гора от 16 октомври 2016 заговорниците са планирали насилствено превземане на парламента и обявяване на извънредно положение. Подготвян е бил арест на екс-премиера Мило Джуканович, който според показанията на Неманя Ристич (друг свидетел) е трябвало да бъде екзекутиран.
Синджелич твърди, че е получавал пари и нареждания от Шишмаков, който е трябвало да достави в Подгорица за нуждите на преврата оръжията, необходими за операцията.
До момента Кремъл отхвърля твърденията, че Русия стои зад неуспешния опит за преврат.

Comments

comments