Следователи на ООН: режимът на Асад е отговорен за химическата атака през април

Експерит на ООН и следователи по химическите оръжия обвиняват правителството на Сирия за 20 атаки с химически оръжия включително и тази, която уби 83-a и рани 300 цивилни в Хан Шейхун, Сирия. Много от загиналите бяха жени и деца.
Дете получава първа помощ, след смъртоносната атака със Зарин в град Хан Шейхун, Сирия рано сутринта на 4-и април 2017.

Дете получава първа помощ, след смъртоносната атака със Зарин в град Хан Шейхун, Сирия рано сутринта на 4-и април 2017.

 

Москва и Дамаск твърдяха, че бомбардировката на сирийски Су-22 е била с конвенционални боеприпаси, но поразената цел била склад с химически оръжия на бунтовниците.
Тези твърдения са тотално оборени в доклада на следователите от ООН, които квалифицират твърденията на Москва и Дамаск като „фабрикувани“.
 
Докладът, за който стана известно късно вчера, е резултат от работата на Обединения разследващ механизъм (ОРМ) на експерти по химическите оръжия от ООН. Припомняме, че преди дни Москва наложи вето на продължаване работата на ОРМ, защото както каза посланикът на Русия в ООН Василий Небензия: „Ние не можем да преговаряме за продължаване работата на ОРМ само след като видим доклада“. Днес, след като са видели доклада от мисията на Русия в международната организация заявиха: „Започнахме подробно проучване на доклада, който е от много сложна техническа материя“.
 
Докладът се базира на показанията на 43-а очевидци, анализ на сателитни снимки, останките от химическата бомба и др. Следователите са установили, че бомбата е съветско производство от тези, за които се знае, че са доставяни на военните на Сирия във времената на СССР.
 
Следователите са установили, че самолет Су-22, който се използва САМО от силите на Асад е извършил 4 бомбардировки в 6:45 сутринта на 4-и април 2017 над град Хан Шейхун. Три от бомбите са били конвенционални, но четвъртата, която е ударила асфалтов път е носила смъртоносен нервно-паралитичен агент, който се е разнесъл на 600 метра от мястото на удара.
 
„Условията в 6:45 на 4.04.2017 са били идеални за химическа атака“, казва докладът. „Скоростта на вятъра е била малко над 3км/ч, без дъжд и практически без облачност. При такива условия, агентът е можел да се движи бавно надолу по хълма, следвайки релефа на терена.“
 
Припомняме на 21.08.2013 режимът на Асад извърши химическа атака срещу предградието на Дамаск, Гоута убивайки стотици цивилни (повечето от които жени и деца). Тогава разследващ екип на ООН доказа по „безспорен начин“, че извършителят е режимът на касапина от Дамаск. САЩ, Франция и др. държави заплашиха с военен удар по режима на Асад, но намесата на Путин, който гарантира пълното унищожаване на ВСИЧКИ химически оръжия на Асад, спаси режима в Дамаск. Сирия се съгласи и да се присъедини към „Конвенцията за химическите оръжия“ и да унищожи всичките си запаси до средата на 2014.
 
Очевидно в случая имаме пореден случай, на неспазено обещание/договор от страна на Москва. Както с Минск 1, Минск 2, споразуменията от Астана за зоните на деескалация, Будапещенския меморандум и много още други договори.
 

Comments

comments