Израелските ВВС унищожиха батарея С-200 на Асад

Израелските ВВС (ИВВС) са унищожили батарея C-200 (натовска сигнатура SA-5 Gammon) 50 километра източно от Дамаск, Сирия, съобщава Haaretz. Атаката е станала днес.
Причината за атаката е провокация на сирийската страна, която е стреляла с въпросната батарея C-200 по военни самолети на Израел, които са летели на рутинна разузнавателна мисия над Ливан, насочена срещу иранските терористични милиции Хизбула.
Батареята е атакувана с 4 бомби, след което е била разрушена, съобщават от ИВВС. „Сирийският режим е отговорен за всяко изстрелване на ракета от своята територия. Ние разглеждаме това като чиста провокация и няма да го толерираме“, е заявил говорителят на ИВВС Ронен Манлис.
С-200 Ангара/Вега/Дубна

С-200 Ангара/Вега/Дубна

 
 
Сирийската ракета пропуска целта си, но израелските ВВС решават да отвърнат на провокацията. Според военните на Тел Авив, сирийците са сметнали, че самолетите се готвят за удар срещу силите на Асад. Преди удара Израел уведомява Русия за намеренията си, тъй като Москва стои зад Асад.
dmqwxiyxuaalwj2
Ударите на Израел в територията на Сирия по силите на Асад са редки. През септември 2017г. Израел нанесе удар по завод за химическо оръжие на Асад.
Всичко това се случва само часове преди визитата на руския военен министър Сергей Шойгу в Тел Авив.

Comments

comments