Путинбургерът приседна на Москва

Контра Пропаганда

На 7 октомври руските медии масово разпространиха, че нюйоркски ресторант за бързо хранене „Lucyʼs Cantina Royale “ продава „пететажен Путинбургер“, по случай рожденият ден на Путин. За това съобщи пътво руската RT с репортаж от мястото. Млада афроамериканка показва прелестите на бургера, по-възрастен афроамериканец апетитно се храни, а в кадър влиза брошурка със снимка на Путин и съответната промоция. Незабавно това беше подхванато и разпространено по руските медии.

Агенция ТАСС също публикува „новината“ и направи обширен материал с управителя Тед Брайън, който бил заявил: че Путин е единственият държавен лидер, чийто рожден ден се отбелязва в заведението със специално ястие. „Единствено Путин има толкова значимо влияние“, допълнил Брайън.

Видяли всичко това в ТАСС, няколко български сайта повториха „новината“. Това правят actualno.com, pressa.bg, temaonline.bg dir.bgbgnes.com, cross.bg и други наши „медии“.

ОБАЧЕ няколко часа след публикуването на клипа в профила н RT в youtube.com, руски журналист на свободна практика се свързват с управата на ресторанта и от там получават информация, че такава промоция няма и нямат управител на име Тед Брайън.

На едно от прозвъняванията служителката Тамара Илизарова подвърждава, че е имало такава промоция, но вече е свършила, тоест информацията е противоречива. Какво всъщност става? Сътрудник на Контра Пропаганда също разговаря по телефона със служители на ресторанта и проследи поредната фалшива новина на Раша Тудей / RT. Истината е следната: RT се свързва със служителката на ресторанта Тамара и я моли да направят репортаж с най- големият бургер, който продават. Тамара лъже управителя Шон Раян, че ще снима клип за училищен проект, слага менте брушурка със снимката Путин на една от масите, започват да се хранят и да се снимат. Фейкновината е сглобена набързо и е готова да зомбира населението.

Ето и думите на истинският управител на ресторанта Шон:

“Нашият ресторант никога не е празнувал рождения ден на Владимир Путин по какъвто и да е начин и никога не е предлагал Путинбургер“.

В момента управата на ресторанта се е обърнала към юристи, a служителите участващи и разработили фейк новината на Раша Тудей ще бъдат уволнени и съдени.

Други медии по света също разобличиха тази поредна измислица на руската пропаганда, което беше коментирано с насмешка – до къде може да падне Москва в опитите си да докаже, че на Запад им пука за кагебиста. Знаменитият карикатурист Сергей Елкин пък намери вдъхновение за поредната си творба.

ee4545d1-0ea9-4314-9433-c2b6ea121d71_w1023_r1_s

Тук прозира  и отчаят опит да бъде скрита изолацията на Путин и превръщането на Русия в държава парий, нещо което се вижда много добре всъщност от поздравленията които той получи за рожденния си ден – едва 11 президенти и то предимно негови васали от постсъвесткото пространство намериха за необходимо да се обадят на Владимир Владимирович.

И накря ви призоваваме да си дадете сметка, че НИТО ЕДНА от големите български медии не използва възможността да ни информира за лъжите, които идват от Москва. Дори в Индия и Китай разбраха за поредния гаф с лъжите на Кремъл – тук българите тинят в неведение, невежество и съответно стават лесна плячка за руската пропаганда.

Тук материали от света

Медуза: Сътрудници на нюйоркски ресторант с измама снимали репортаж за RT, уволняват ги

Свободна Европа: Путинбургер с лъжи, ако обичате

Гардиън: Дебели пържоли: Бургерът за рождения ден на Путин, който никога не е съществувал.

Информацията на поредната лъжа на Москва стигнаха Индия:

Хиндустан Таймс: Путинската пържола, която не е съществувала: как се разпространиха лъжливите новини за бургера на Путин.

И Китай:

South China Morning Post: Руска медия сготви Путинбургер в Ню Йорк, но мирише на фалшива новина.

Comments

comments