За РД на Путин: Протести в 80 града в Русия, над 270 арестувани

Протести в 80 града на Русия белязаха вчера рождения ден на президента на Русия Владимир Путин. Хиляди излязоха в Москва, Петербург, Екатерининбург, Самара, Краснодар, Липецк и други градов. В Петербург, родният град на Путин, протестиращите бяха грубо 1500. „Путин крадец“, „Пратете царя в каторга“, „Освободете Навални“ скандираха протестиращите.


Непосредствената причина за протестите беше затварянето на Алексей Навални за 20 дни, което провали неговия предизборен митинг в Петербург.

Протестът в Москва събра най-голямото множество. Репортаж на телевизия „Дожьд“ показа как те скандират „Долу властта на чекистите“. Скандиранията също включваха „1, 2, 3, Путин иди си, 4, 5, 6 – Медведев в затвора“, „Свобода за политическите затворници“ и др. Информационните агенции отбелязват, че този път протестите са по-вяли от тези в началото на годината, когато властите арестуваха над 500 в цялата страна. Протестите през март 2017г. избухнаха, заради скандалните разкрития на „Фонда за борба с корупцията“ на Алексей Навални, които показаха, че премиера Дмитрий Медведв притежава огромни дворци и имения в Русия и чужбина. Въпреки, че протестът в Москва не беше разрешен и внушителното присъствие на полиция, в столицата на Русия почти нямаше задържани.

Плакат от протеста в Москва, който гласи: "Честит рожден ден, малък крадецо!", снимка Ола Чиховлас, Агенция Франс Прес

Плакат от протеста в Москва, който гласи: „Честит рожден ден, малък крадецо!“, снимка Ола Чиховлас, Агенция Франс Прес

В Москва бяха използвани и кадировци, които скандираха „Ахмад сила“, за да сплашат поддържниците на Навални, повечето ученици и студенти.

С настъпването на нощта обаче, ОМОН пристъпиха към изтласкване на протестиращите от Червения площад. В Москва нещата приключиха почти в полунощ, както и в Петербург.

 

Стотици се събранха на протеста в Екатерининбург. Там имаше 30 арестувани. 62-а бяха арестувани в Петербург, 57 в текстилния град Ярослав, близо до Москва, 21 в Краснодар и 20 в Липецк.

Освен кадировци, контра-протестиращи със знамената станали символ на Каталунската независимост, се опитаха да развалят и протеста в Екатерининбург.

Родният град на Путин, Петербург се оказа града с най-много арестувани. Арестите там започнаха с падането на нощта.

navalny_peterburg_005

navalny_peterburg_002

Медведев обяви, че протестите са „политически мотивирани“, а Путин се срещна със „Съвета по сигурността“. За рожденния си ден Путин получи оскъдни поздравления, предимно от президентите на постсъветските републики, повечето от които са негови васали. Подтискащата международна изолация на кагебиста може да бъде онагледена много добре от списъка на поздравилите го. Единствените изкючения са президента на Финландия и на МОК:

Президентите на Армения Серж Саркисян, на Азърбайджан Илхам Алиев, на Беларус Александър Лукашенко, на Финландия Саули Ниисто, на Казахстан Нурсултан Назърбаев, на Киргизстан Алазбек Атамбиев, на Монголия Халтамагин Бутулга, на Сърбия Александър Вучич, на Узбекистан Шавкат Мирзиоев, и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Comments

comments