Коалицията на САЩ смачка ИДИЛ, руснаците търпят поражения

ПАТРИОТ

Тече финалният стадий от операцията по превземането на град Рака (столицата на ИДИЛ) от „Сирийските демократични сили“/СДС и Сирийската арабска коалиция/САК, част от водената от САЩ Глобална Коалиция срещу ИДИЛ. В съобщение от днес на сайта на Коалицията, се казва, че СДС и САК са превзели главната джамия на Рака. „Коалицията евакуира хиляди цивилни и направи огромни усилия да ограничи щетите върху инфраструктурата, включително древната джамия на града“, гласи още съобщението.

Агенция Франс Прес публикува на 3-и октомври репортаж от центъра на Рака, който е на 90% освободен.

Рака е последният голям град под контрола на ИДИЛ и поредния, който Коалицията отвоюва. Падането му ще лиши ислямските фундаменталисти от всякакви надежди за държава.

Операцията по отвоюването на Рака продължава почти 5 месеца. САЩ и Запада подкрепят СДС чрез координация, въздушни удари, обучение, разузнаване и логистика. Настъплението е бавно, заради урбанизирания терен, защитените съоръжения на ИДИЛ (тунели, отбранителни пунктове и др.), както и заради практиката на терористите да използват жив щит, което силно затруднява операциите. Репортаж на Ройтерс преди дни, показа, че ИДИЛ държат в центъра на града само стадион, болница и площада, на който преди помпозно правеха паради, обезглавяваха и разпъваха на кръстове. Макар, че изглежда малко, превземането на тези позиции се оказва изключително трудно. „Там държат цивилни. Не можем да използваме артилерия или въздушни удари върху болницата и стадиона, ето защо ще ги обкръжим“, казва пред Ройтерс командира Хавал Габар.

Въпреки опитите на Коалицията да ограничи максимално цивилните жертви, преди дни Сирийската обсерватория за човешки права/СОЧП, съобщи, че при въздушен удар на Коалицията в северната част на Рака са убити 18 цивилни, от които 3 деца. Полковник Райън Дилън, говорител на Коалицията в писмо до Агенция Франс Прес (АФП), е заявил че Коалицията прави всичко възможно да ограничи цивилните жертви и провежда разследване на всяко твърдение за такива при удари на Коалицията. В края на септември 2017 Коалицията излезе с доклад, в който потвърди смъртта на 735 цивилни, от 2014 г. насам, когат започна операциите срещу ИДИЛ, допълва АФП. Според СОЧП са много повече.

Последните територии със някакво съществено население под контрола на ИДИЛ са по течението на река Ефрат. В района има и петролни полета. По лявото течение на Ефрат настъпва водената от САЩ Коалиция, а по дясното - Русия и силите на Асад. Силите на Касапина от Дамаск обаче са силно оредели и основната им роля е за пред камерите, а най-голямата тежест в конфликта на страната на Асад изнасят войските на Русия и Иран (Хизбула).

Последните територии с някакво съществено население под контрола на ИДИЛ са по течението на река Ефрат. В района има и петролни полета. По лявото течение на Ефрат настъпва водената от САЩ Коалиция, а по дясното – Русия и силите на Асад. Силите на Касапина от Дамаск обаче са силно оредели и основната им роля е за пред камерите, а най-голямата тежест в конфликта на страната на Асад изнасят войските на Русия и Иран (Хизбула). Карта: Foreignpolicy

От 2014г, когато започна операцията срещу ИДИЛ, Коалицията превзе всички по-големи градове под контрола на терористите, която преди контролираше територия с население около 9 милиона.Коалицията превзе Мосул, Фалуджа, Тикрит, Рамади, Синджар, Хит, Рутба, Хавиджа, Тал афар – всичките с население от няколко десетки хиляди до 1,5 милиона (Мосул). ИДИЛ контролират в момента предимно населените пунктове и нефтените полета по течението на река Ефрат.

Глобалната Коалиция срещу ИДИЛ на 72 държави е оглавявана от САЩ международна организация. Там участват почти всички европейски държави, включително България. Но не и Русия. Държавите от близкия изток които участват във войната срещу ИДИЛ са Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ, Ирак (който понесе основната тежест на сухопътната операция) и др. Пълният списък с държави може да бъде видян тук.

В същото време изглежда ИДИЛ отбелязват успехи в своето контра-настъпление срещу руските и асадски сили в направлението Деир ез Зор-Палмира. ИДИЛ са осъществили пробив в чувала, в който се намират край Кайратин и са го превзели града вчера. Свидетелствата, че терористите са нанесли същесвени загуби на руснаците през последните дни се потвърждават от редица факти, които няма как да останат скрити въпреки всички опити на Москва. На първо място това е смъртта на ген. Валери Асапов – един от най-елитните командири въобще в руската армия. На второ място смъртта на полк. Валерий Федянин, командир на елитната 61-а Киркенска бригада на морската пехота на Северния флот. И дамата загинаха при сраженията за Деир ез Зор. Отделно имаме видеото на ИДИЛ с двама пленени руски офицери Роман Забалотни и Григорий Цуркану, чиято смърт (най-вероятно чрез изгаряне) се очаква да бъде показана във видео от ИДИЛ в следващите дни. Двамата са пленени в Шоле (Ash Sholah), селище което се намира на главния път между Деир ез Зор и Палмира.

dloqxucu8aaj44r

Че Москва се опитва да скрие за загубите си при Деир ез Зор стана кристално ясно със закъснялото обяваване смъртта на ген. Асапов, нелепите обяснени за смърта на полк. Федянин и комичното заявление на говорителя на Путин – Песков, че сведенията за пленените „не заслужавали доверие“. В същото врем журналисти потвърдиха самоличността и автобиографитие и на двамата, дори интервю даде брата на единия.

Според наблюдатели, успехът на контранастъплението на ИДИЛ срещу руските сили в Сирия се дължи на разтеглените и недостатъчно обезпечени флангове на руснаците, които са изложени на внезапни удари на ударните групи на ИДИЛ. Към момента съществува опасността ИДИЛ да превземе за трети път на Палмира, която Путин веднъж завоюва и помпозно и нелепо проведе концерт там, после я загуби, после пак я превзе и сега за трети път може да се окаже в жалка ситуация да я отстъпва на силно отслабените сили на ИДИЛ.

dluejy2w4aidhvc

На фона на сведенията за тежките загуби и поражения на руснаците от ИДИЛ е редно да припомним бомбастичната и смешна руска пропаганда от преди дни, в която се твърдеше за някакви чутовни победи срещу ИДИЛ. Най-вероятно лъжата целеше да пусне димна завеса над извиращите сведения за провала на руснаците при Деир Ез Зор. Това е поредното доказателство, че от Кремъл можем да очакваме единствено лъжи и потвърждение на старата поговорка: „Ако се чудиш дали нещо е вярно, почакай докато Москва го отрече“.

В материал от 1.10.2017 руския пропаганден канал RT, предназначен за външната публика, цитира бомбастичните твърдения на руското военно министерство, че за последните 11 дни руснаците били унищожили в Сирия 2359 (КОЛКО ТОЧНО! :D), ранили още 2700 бойци на ИДИЛ и ан-Нусра, 67 позиции, 51 склада за оръжие, 27 танка, 21 ракетни установки и още 200 други автомобила. Никой не повярва на поредната дебелашка лъжа на Москва, освен разбира се зомбираните и платените медии на Кремъл.

В материал от 1.10.2017 руския пропаганден канал RT, предназначен за външната публика, цитира бомбастичните твърдения на руското военно министерство, че за последните 11 дни руснаците били унищожили в Сирия 2359 (КОЛКО ТОЧНО! :D), ранили още 2700 бойци на ИДИЛ и ан-Нусра, 67 позиции, 51 склада за оръжие, 27 танка, 21 ракетни установки и още 200 други автомобила. Никой не повярва на поредната дебелашка лъжа на Москва, освен разбира се зомбираните и платените медии на Кремъл.

Comments

comments