Фейсбук предостави данни за 3000 платени кампании на „руски агенти“ в изборите 2016-а

Фейсбук предостави даннина на американския сенат за 3000 платени рекламни кампании, които смята, че са на руски агенти (russian operatives – в смисъл лица свързани с Русия). Кампаниите са били използвани в американските избори за президент през 2016-а.

Сенатът изиска данните от Фейсбук в рамките на разследването за намесата на Русия в надпреварата за Белия дом, която беше спечелена от Доналд Тръмп. Откритата кампания на Руската пропаганда и хибридна война в полза на бизнесмена от Ню Йорк, стана особено видима, след като американското разузнаване установи, че електронните писма на Демократическата партия са били предоставени на Уикилийкс от руски хакери, свързани най-вероятно с руското военно разузнаване. Дори и в България руската пропаганда се постара доста да хвали Доналд Тръмп и да залее с помия опонентката му Хилари Клинтън.

По-долу са няколко примера с руски пропагандни материали, разпространявани по късно от пълчищата тролове на Москва в социалните мрежи – преди всичко Фейсбук.

За нас е показателно е, че олигарси на отрочето на ДС - ДПС, хвърляха неимоверни усилия да клеветят Клинтън и да хвалят Тръмп. Медийната империя на ДСП олигарха Делян Пеевси публикува стотици материали в хода на кампанията за американските избори за президент през 2016-а. Това само по себе си е отварящо очите наблюдение, което разкрива основната част от заговора за "прехода" след 1989-а.

За нас е показателно е, че олигарси на отрочето на ДС – ДПС, хвърляха неимоверни усилия да клеветят Клинтън и да хвалят Тръмп. Медийната империя на ДСП олигарха Делян Пеевси публикува стотици материали в хода на кампанията за американските избори за президент през 2016-а. Това само по себе си е отварящо очите наблюдение, което разкрива основната част от заговора за „прехода“ след 1989-а.

 

В синхрон с медийната империя на ДПС депутата Делян Пеевски и останалите стотици пропагандни платформи на Русия у нас работеха в полза на Доналд Тръмп. Кое налага дори у нас да се води кампания за американските избори?! Във всеки случай това показва степента на мобилизация и силното желание на Москва именно бизнесменът от Ню Йорк да бъде следващия господар на Белия дом. ONOVINI е сайт списван от Валентин Георгиев - "журналист" във в-к Дума, кадър на бившия комунистически официоз "Работническо дело".

В синхрон с медийната империя на ДПС депутата Делян Пеевски и останалите стотици пропагандни платформи на Русия у нас работеха в полза на Доналд Тръмп. Кое налага дори у нас да се води кампания за американските избори?! Във всеки случай това показва степента на мобилизация и силното желание на Москва именно бизнесменът от Ню Йорк да бъде следващия господар на Белия дом. ONOVINI е сайт списван от Валентин Георгиев – „журналист“ във в-к Дума, кадър на бившия комунистически официоз „Работническо дело“.

Изпълнителният директор на Фейсбук, Марк Зукърбърг излезе с официално обръщение в личната си страница в социалната мрежа (виж тук).

Кратко видео с основните цитати от изявлението на Зукърбърг:

 

Още цитати от изявлението на Зукърбърг:

„Докато бях в отпуска, прекарах много време с нашия екип във връзка темата с руската намеса в изборите в САЩ и взех някои решения за стъпките, които ще предприемем и ще ги споделя с вас сега.“

„… нашите служители са затворили хиляди фалшиви акаунта, които вероятно опитват да влиаят на изборите в много страни, включително и скорошните избори във Франция.“

„ние активно работим с американското правителство в неговото разследване за руската намеса. Ние разследваме това вече няколко месеца и за известно време нямахме доказателства за фалшиви акаунти свързани с Русия, които да свидетелстват, че Русия ползва платени кампании. Наскоро ние открихме тази дейност и предоставихме данните на специалната комисия. Ние също така докладвахме на Конгреса и тази сутрин аз наредих на нашите екипи да предостави платените кампанни на Конгреса. По правило, ние ще бъдем ограничени в това, което можем да дискутираме публично относно продължаващото разследване. Ние няма да можем да споделяме всички наши заключения публично. „

„…ние ще продължим нашето собствено разследване, за това което се е случило във Фейсбук по време на тези избори. Възможно е да открием повече неща и ако го направим, ще продължим да работим с правителството. Търсим чуждестранни играчи, включително допълнителни руски групи и някои бивши съветски републики, както и организации, за да задълбочим нашите познания за това как те използват нашите продукти.“

Фейсбук се озова в центъра на буря, относно използването на социалните мрежи от Москва, за да влияе на американските избори. От компанията посочват, че за периода юни 2015-а до май 2017-а за около 3000 реклами са били похарчени 100 000 долара. Повечето от материалите не са били свързани конкретно с един от двамата кандидати, а са били по теми като имиграцията, правата на хомосексуалните, расови провокации. „Рекламите и профилите изглежда са се фокусирали върху засилването на разединяващи социални и политически послания“, заявяват от Фейсбук.

Насъскването на омраза е класически прийом на руската пропаганда по целия свят. Принципът на „Разделяй и владей“ важи с пълна сила за парцалите на Московията. Един пример за такава пропаганда на насъскване на омраза са сайтовете bez-cenzura на тролската фабрика в Търговище. Виж подробното разследване на Биволъ тук.

untitled005

Comments

comments