„Мамо, как мислиш, татко умрял ли е или не?“

ПАТРИОТ
 
Малката Хенриета Гроздянска пише до своята майка Евдокия, намираща се в Карагандинският изправителен трудов лагер (Карлаг), 29.11.1944-а:
„Скъпа мамо,
получих твоето писмо. Леля Шарлота се разболя. Уча се не толкова доборе, макар че се старая. Гледах в киното „Богата невеста“. Аз съм редактор на училищния вестник „Затейник“. Имам сиви опашки (коси?) по слепоочията. Имам албум със стихове. Вече всичките ми приятели писаха в него. Но много странно моята загадъчна приятелка Лера С. не написа! Ето рисувам ти картинка. Целувам те 16 пъти на 10-а степен. Герта.
P.S.: Как мислиш, татко умрял ли е или не?“
Архив "Мемориал"

Архив „Мемориал“

 
Баща й, който е от Минск, Евгений Гроздянский е бил член на Всеруската комунистическа партия (болшевики) и е заемал поста директор на предприеятие от хладилната промишленост в Москва. През декември 1937-а е арестуван по обвинение в шпионаж и след два месеца е разстрелян. Три дни по-късно съпругата му Евдокия, като член на семейство на „изменник на родината“ е осъдена на осем години в лагер. Първоначално тя попада в Темлаг – Мордовия, после Сегежлаг в Карелия и накрая се оказва в лагера Акмолински в Карлаг, предназначен за съпруги на „изменници на родината“.
 
Периодът от 1937-1938-а е известен в историята на СССР, като „Големия терор“ – един пик в репресиите срещу населението. В това време по измислени обвинения Кремъл и НКВД арестуват над 1,2 милиона граждани, от които повече от половината са разстреляни по бързата процедура, а останалите са пратени в робски лагери, където мнозина намират смъртта си в ужасни условия. Организациите, които изследват терора на Москва в годините на СССР са силно затруднени, заради отказа на Москва да даде достъп до много архиви. Но по техни оценки, жертвите на Кремълския терор са между 10 и 20 милиона (изключват се годините на Втората световна война).
 
Снимките на писмото са на „Център Мемориал“, който изследва терора във времената на СССР, есхумира масови гробове и др. През последните години пропагандата на Кремъл ревизира Сталин. Днес 2 пъти по-малко граждани на РФ осъждат престъпленията му в сравнение с 10 години по-рано. Из страната му се издигат паметници, празнува се рожденния му ден, същото се отнася и за други лица – ръководители на чудовищния червен терор като Феликс Джерзински.
djejvccx0aa4gsp
 
През 2015-а след натиск от държавата в Русия беше закрит и единствения в огромната страна музей на ГУЛАГ, а организацията „Център Мемориал“, която го поддържаше е подложен на репресии, оклеветяване и злобна пропаганда. Наложеният от Путин закон за „Чуждите агенти“ посече и „Мемориал“. Те бяха обвинени, че са американски агенти с външно финансиране. 

Comments

comments