Поредна катастрофа на руски изтребител СУ-30МКИ в Индия

Трима души са ранени при катастрофа на руски СУ 30 МКИ в Индия съобщават РИА Новости и индийската NDTV. Катастрофата е още една от дългата поредица неудачи на изтребителя в Индия, на който руснаците се надяват за договор с Делхи.

СУ-30МКИ на индийските ВВС

СУ-30МКИ на индийските ВВС. В Индия периодични избухват скандали заради ниското качество на руските изтребители. През 2015-а доклад от 218 страници, представен пред индийския парламент описа мрачната картина с договора за покупка на самолетите СУ-МКИ, които се предвижда да се сглобяват в Индия. Документът изясни, че експлоатационната готовност на СУ се е оказала крайно ниска, като едва 55 до 60% от самолетите са способни да изпълняват задачи, далеч от изискваните по договор 75%. От 210-те самолета, които има Индия от 115 до 126 са в ремонт на земята. Освен това Русия постоянно нарушава сроковете на доставка и не спазва изискваното качество. От началото на контракта в 2002-а шест СУ-МКИ са загубени в катастрофа, съобщи тогава индийският доклад в 2015-а.

При опит да кацне във ВВС база близо до град Бармер провинция Раджастан, СУ-30 МКИ се е разбил върху населено място до базата. 6 къщи са разрушени, трима души са ранени и откарани в болница, пострадал е и добитък. И двамата пилоти на самолета са успели да катапултират и са невредими. Това е третата катастрофа на СУ (щурмови изтребител) в провинция Раджастан, съобщава NDTV.
Самолетът е летял на редовна мисия и се е канел да кацне във ВВС база Утарлай близо до село Дванион ки Дани. Катастрофата е станала около 14ч. Самолетът е паднал върху колибата на Нарайан Рам, ранявайки него, снаха му и внука му. Унищожени са 6 къщи, 2 мотоциклета, един бивол е изгорял, пострадали са и няколко кози.

ВВС Индия са наредили разследване на катастрофата.
Миналият май, министърът на отбраната на Индия Манохар Прикар заяви че от Април 2014, самолетите СУ са извършили 34 принудителни кацания заради проблеми с двигателите по време на полет, допълва NDTV. Прикар е допълнил, че Индия и Русия извършват процедури по подобряване надежността на самолетите.

Поредната катастрофа на СУ става в много чувствителен момент. Индия и Русия са в процес на преговори и изпитания на самолета, като намренията на Делхи са да закупи 300 от тези самолети. СУ-МКИ е специализирана версия на СУ-30МК и е разработен във фабриката в Ируткс. Предвижда се самолетите да се сглобяват в Индия.

По-рано днес хеликоптер Читак (френско производство) на Индийските ВВС е бил принуден да извърши извънредно кацане заради технически проблеми. Хеликоптерът е кацнал в нива и двамата пилоти са невредими.

Comments

comments