БОТОВЕ ГЛАСУВАТ И ПИШАТ ДОНОСИ

Този материал хвърля светлина върху мащаба на #хибриднатаВойна и пропагандата на Русия срещу свободния свят. #Пропагандата на Москва е силно замърсила социалните мрежи и медийната среда на Запад. У нас това е действителност от десетилетия (поне от 1944-а насам) и все пак българските медии мълчат по темата.

Материалът е превод на статия в Gazeta.ru. Оригинала вижте тук.

Ботовете в социалните мрежи са се превърнали в голяма сила, способна да повлияе на общественото мнение и дори да помогне за спечелване на президентски избори. Какботове помогнаха на Тръмп да победи Клинтън, как ги използва Ислямска Държава и заради какви думи във Фейсбук пострада руската опозиция разкрива статия в Газета.ru”.

Учени от Лондонския университет анализирали голям сегмент от англоезични Twitter-акаунти и се натъкнали на мрежа от 350 хиляди акаунти, които са „спящи“ ботове. Всички били обединени от любовта към „Междузвездни войни“, тъй като туитовете им се състояли от случайни цитати от книги, писани по сагата на Джордж Лукас.
Изследователите успели да открият ботовете благодарение на необичайните локации, от които се публикували туитовете – пустини, морета и дори Антарктида, т. е. необитаеми места. Мрежата се намира в „спящ“ режим от 2013, а с каква цел е създадена засега е неизвестно.

Изследователите посочват, че група „стари“ ботове могат да се продадат на черния пазар значително по-скъпо, отколкото „свежи“, тъй като системите за разпознаване на такива акаунти ги считат за по-надеждни, поради прослужените години в социалната мрежа.

Най-вероятно собственикът на бот-мрежата от маниаци на „Междузвездни войни“ разчита именно на това. От Twitter не са коментирали разкритието.

БОТОВЕ НАПРАВИХА АМАРИКА ВЕЛИКА

Ботовете в социалните мрежи бяха една от активно ожсъжданите теми по време на президентската надпревара в САЩ през 2016.

Автоматизираните акаунти успявали да взаимодействат и с други ползватели на мрежата. Някои отговарят на прости въпроси и функцията им е базово клиентско обслужване, а други са способни да „преследват“ хора и да ги малтретират чрез изпращане на спам.

В UKIP партията на антиимигрантския политик Нигел Фарадж са бесни на Москва. Те се ползваха с подкрепата на хиляди руски тролове и ботове в кампаният на референдума за Брекзит във Великобритания миналата година. В задаващите се избори обаче изглежда Кремъл е преориентирал предпочитанията си и днес пълчищата от тролове на Москва агитират за Лейбъристите и против UKIP. Това разгневило UKIP, както се вижда в този материал на Дейки Мейл.

В UKIP партията на антиимигрантския политик Нигел Фарадж са бесни на Москва. Те се ползваха с подкрепата на хиляди руски тролове и ботове в кампаният на референдума за Брекзит във Великобритания миналата година. В задаващите се избори обаче изглежда Кремъл е преориентирал предпочитанията си и днес пълчищата от тролове на Москва агитират за Лейбъристите и против UKIP. Това разгневило UKIP, както се вижда в този материал на Дейки Мейл.

Според изследване на група учени от Оксфорд, една трета от про-тръмповското съдържание в Twitter е създадено от ботове, което му осигурило значително по-голяма популярност, отколкото туитовете в подкрепа на Хилари Клинтън.

Ръководителят на групата Филип Хауърд разказва, че те са анализирали девет милиона поста, публикувани по време на дебата от 26 септември 2016 г.

Изследователят подчертава че Twitter-акаунтите будят подозрение, ако публикуват повече от 50 поста на ден. „Но ние не знаем кой създава тези ботове – участници в кампанията, привърженици или самите кандидати“ – казва той.

Хауърд е член на оксфордски екип, който изучава „изчислителната пропаганда“, т. е. политическото влияние на ботовете върху изборите в Мексико и Венецуела, а също и върху печално известния Brexit. „Изводът е: към информацията в социалните мрежи е необходимо да се отнасяме скептично – казва ученият.

„Политиците използват ботове, за да оказват влияние на населението. Най-често това се случва чрез окалване на противника, когато фалшиви акаунти се опитват да очернят човек в очите на другите“.

Особено силно ботнет в Туитър се активизира в последната седмица преди изборите, като разпространява фалшиви новини – например, че Хилъри Клинтън е получила инсулт. През тази седмица са генерирани 18,9 милиона туита, от които 55,1% в поддръжка на Трумп и само 19,1% в подкрепа на Клинтън.

Мащабът на разпространение на тези съобщения рязко се съкращава след деня на изборите, което показва, че дейността на ботовете се регулира от живи хора, които просто са ги изключили след победата на Тръмп.

"Портрет на мрежа от ботове", разследване medium.com разказва за ботовете, които агитираха за Тръмп на изборите в САЩ. Този профил например е публикувал 35 600 статуса в подкрепа на републиканеца със скорост 1227 туита на ден.

„Портрет на мрежа от ботове“, разследване medium.com разказва за ботовете, които агитираха за Тръмп на изборите в САЩ. Този профил например е публикувал 35 600 статуса в подкрепа на републиканеца със скорост 1227 туита на ден. Повече тук.

Съгласно отчет на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ

като цяло 5% от всички ползватели на Twitter – т. е. повече 15 милиона акаунта – са ботове, които разпространяват спам или фалшива информация.

През ноември 2016 година Forbes публикува резултатите от изследване на италиански учени, които установили, че сред абонатите на Тръмп в Instagram голя брой са ботове и рускоезични потребители.

Изследователи открили, че почти 15% от акаунтите, следващи президента на САЩ, са създадени с помощта на програма, което с голяма степен на вероятност означава, че профилът принадлежи не на жив човек, а на бот.

Освен това италианските учени открили повече от 25 хиляди потребители, които публикували постове на руски, като позвали популярните американски хаштагове #VoteTrump и #MakeAmericaGreatAgain.

Няма как да се установи дали тези акаунти са създадени от руските секретни служби или просто от привърженици на Тръмп в Русия, но авторите на изследването предполагат, че подобни публикации са могли да упражнят значително влияние върху изхода от президентските избори.
Първи помощници на опозицията

Разбира се, в социалните мрежи ботове се използват и преди последните избори в САЩ. През 2014 година, когато бойците от ДАЕШ завземат иракския град Мосул, едновременно в Twitter се води кампания с хаштага #AllEyesonISIS, която използва спам за разпространяване на пропаганда по целия свят. Според някои оценки, тогава до 20% от създаваното съдържание е генерирано от ботове.

До днес Twitter продължава да се бори с радикалната групировка, като в началото на 2016 година премахва 125 хиляди свързани с нея акаунта. Но вътре в социалната мрежа остават хиляди други профили и количеството им нараства всяка седмица.

Липсата на един хаштаг или обща фраза пречи на системата автоматично да „изчисти“ всички публикациим свързани с терористите.

Професор Филип Хауърд от Оксфорд твърди в своето изследване, че в самото начало на сирийската гражданска война правителството също е използвало ботове, макар и не за целите на пропагандата. Когато журналистите и заинтересованите СМИ, намиращи се в страната, се опитвали да разберат какво точно се случва в Сирия,

ботнета премахвал всички публикации с хаштаг #Syria, за да не се разпространява информация за опозицията в социалните мрежи.

Ботовете действат и в Русия. През 2015 година журналистът Андрей Малигин публикувал в своя ЖЖ пост със заглавие „Социалните мрежи скърбят“,1 в който споделил няколко еднакви публикации в Twitter. Всички съдържали одобрение за дейността на терористите, разстреляли редакцията на френското списание Charlie Hebdo.

освен това някои потребители призовавали престъпниците „да пристигнат в Москва“ и да се разправят с опозиционните СМИ, между които „Ехото на Москва“ и телевизионния канал „Дъжд“.

Книга за оплаквания

Дейността на бот-мрежите в социалните мрежи не се ограничава с разпространение на фалшиви новини и вербуването на съмишленици. Те могат да разпространяват рекламен спам или да се занимават с мошеничество, като се представят за абонати на потребителите и измъкват от тях пари и лични данни.

Освен това ботовете могат да лайкват публикации, като по този начин ги качват по-нагоре в търсачките. Ръководителят на отдела за технически маркетинг на ESET Russia Алексей Оскин рассказва пред «Газете.Ru», че през ноември 2016 годинаа се наблюдава ръст на активността на червей, който объединявал заразени рутери в ботнет, която използвал за мошенничества в социалните мрежи.

„По този начин можеш да създадеш група във Facebook, да натрупаш последователи в Twitter и Instagram. В крайна сметка заради натрупването страдат рекламодателите, които купуват реклама в акаунти с „мъртви души“, — обяснява Алексей.

Бот акаунтите вземат профилни снимки от реални акаунти. Най-популярния може би е аватара на @EmmaMAGA, публикувал 45 500 поста със скорост 2 800 на ден.

Бот акаунтите вземат профилни снимки от реални акаунти. Най-популярния може би е аватара на @EmmaMAGA, публикувал 45 500 поста със скорост 2 800 на ден. Повече тук.

Някои ботове тихо събират абонати и не се проявяват до определен момент, но когато се случи някое важно събитие, започчват да товарят нюзфийда с често хиперболизирана или дфалшива информация.

В социалата мрежа Facebook ботовете могат да бъдат програмирани да изпращат оплаквания срещу „жив“ потребител, което да доведе до неговото блокиране.

През 2015 година, покрай събитията в Украйна, активно се блокирали акаунти на проукраински активисти. В интервю пред радио „Свобода“ блогърът и интернет-аналитик Антон Носик заявява, че, ако срещу човек постъпват жалби за публикации, по-стари от пет години, вероятността това да е дело на бот е много голяма.

По онова време във Facebook се появила групата „Олгински ботове“, в която се публикували отчети за това кой от активистите е блокиран и за какво. Оплакванията срещу потребителите били изфабрикувани, неоправдани и с примерно еднакъв характер: снимка на голо тяло, призыви към омраза и т. н. Освен това налагали бан за „обидните“ думи „москаль“, „кацап“, „хохол“ и подобни.

1 Живой Журнал е руска блог платформа – бел. прев.

Comments

comments