Израелски F-35 са унищожили батарея прехвалени от #Пропaгандата S-300 в Сирия

За първи път Израел е използвал F-35 за бомбардировка през нощта на 12/13 януари 2017-а за удар по летището Мезе край Дамаск. При тази операция Израел унищожава и батарея на прехвалените от #Пропагандта S-300. Това съобщава днес (7.03.2017) журналистът от френския Фигаро Джордж Малбруно по източници от френските служби.

Изреалския удар е бил насочен основно срещу складове за ракети Панцир S-1 (руско производство), предназначени за Хизбула, разположени на летището Мезе.

Хизбула е ислямистка военизирана групировка, подкрепяна от Иран, която е призната в почти целия свят за терористична организация. Именно Хизбула бяха обвинени от България за атентата в Бургас от 18 юли 2012. Тогава бяха убити шестима граждани на Израел и един гражданин на България. Хизбула воюва в Сирия на страната на режима в Дамаск и е решаващ фактор за последните успешни настъпления на режима.

Атаката на Израел е поразила и батарея S-300, разположена на планината Касиун, близо до президентския дворец на Асад.
Преди да отлетят към базата си, израелските F-35 правят кръгче над двореца на Асад, който се намира на възвишенията край Дамаск. До момента Израел са използвали само F-16 за удари по цели в Сирия, но в края на 2016 Тел Авив получава първата доставка на F-35, пише Малбруно. Израел е искал да попречи на своите яростни врагове от Хизбула да притежават и използват системите Панцир, с които е можела да осигури въздушно прикритие над Ливан, допълва Малбруно в Туитър.

 

Припомняме, че Контра Пропаганда писа за удара и публикува видео. Тогава обаче нямаше подробности, тъй като Израел отказа коментар. Знаеше се само, че режимът в Дамаск обвинява за удара Тел Авив.
Comments

comments