Естония, Латвия и Литва искат от Русия компенсации за съветската окупация

Естония ще продължи опитите за получаване на компенсации от Русия за щетите от съветската окупация. Това е съобщил естонският правосъден министър Урмас Рейнслау пред местната телевизия ERR, съобщава LIFE.RU.

Урмас Рейнслау

Урмас Рейнслау

Решението, прието от правителството на Естония, се базира на акт на народното събрание на страната от 2004-а и то ясно указва, че трябва да се водим от принципите на международното право, че окупацията на Естония е довела до щети, а изпълнителната власт на Естония в лицето на правителството е длъжна посредством правителството да се заеме с този въпрос – допълнил Рейнслау.

Министърът на правосъдието е подчетал, че няколко месеца по-рано в странта е била сформирана експертна комисия, която трябва да определи сумата на щетата, причинена на Естония във времената на съветскта окупация.
По думите на Рейнслау, Естония планира да си сътрудничи тясно по този въпрос с Латвия и Литва, „за да могат трите страни да се възползват от една и съща методическа база за предавяване на иска“, завършват материала си LIFE.RU.
Трите малки прибалтийски държави са окупирани от СССР след съюза на нацистите с Москва от 27 август 1939-а, който отключва Втората световна война. Незабавно малките прибалтийски народи са подложени на чудовищен терор, масови депортации и насилствена русификация. Тъй като Москва е част от коалицията на победилите във войната срещу Германия, тази окупация не е ревизирана. Годините на съветска окупация са най-черния период в историята на тези малки народи. Те бяха едни от първите, преборили се за независимост при разпада на Империята на злото, въпреки че Москва дори и тогава се опита с армия, насилие и убийства да спре поривът им за свобода.
Comments

comments