Зозуля – украинският футболист, който беше жертва на руска хибридна акция, получи извинение и справедливост в Испания

В края на месец януари украинският футболист Роман Зозуля подписва договор с испанският футболен отбор „Райо Валехано“ и от 1 февруари той трябва да играе за него. Преди това вкарва голове за „Реал Бетис“. Иначе спортната му кариера тръгва от Динамо Киев, Зозуля е и в националният футболен тим на Украйна.

Роман Зозуля, футболист на украинския национален отбор по футбол, украински патриот.

Роман Зозуля, футболист на украинския национален отбор по футбол, украински патриот.

Но какво се случва при трансфера му в „Райо Валехано“? При пострещането му в спортният център на отбора, група от 10-20 човека фенове на Валехано носят плакати и банери „Зозуля – нацист!“, на сградата е написано със спрей „Валехано е за Донбас“. Започват телефонни заплахи и към семейството му. Играчи и треньори са в шок от феновете си, които пък през това време започват и подписка срещу украинското попълнение в испанският тим. Подписката набързо набира голяма популярност, защото в нея се включват и руснаци от цял свят. Даже фенове на „Бавария“, Мюнхен излизат с анти Зозуля банери. Целта е ясна – да се срине кариерата на украинският футболист.

Плакати срещу украинския футболист Зозуля, които го обвиняват в расизъм. По-късно испанската полиция започна разследване срещу инициаторите на тази хибридна руска акция.

Плакати срещу украинския футболист Зозуля, които го обвиняват в расизъм. По-късно испанската полиция започна разследване срещу инициаторите на тази хибридна руска акция.

По същото време Роман отказва трансфера си във Валехано и от Бетис му предлагат да се върне в стария си отбор. Треньори и мениджъри на Валехано започват дипломатични совалки с централата на УЕФА, защото случващото се ще доведе до пропадане на сделката с Бетис и съответно загуба на пари и т н.. Украинският посланик в Испания също е осведомен за скандала, който от своя страна информира и външно министерство на Украйна.

Истинската причина Роман Зозуля да бъде обвинен в нацизъм и фашизъм е, че вместо да си пръска парите по пачанги и плеймейтки /така както правят истинските футболисти/, украинецът дава част от заплатата си на украинската армия в борбата и с укопаторите. Зозуля многократно е купувал и подарявал автомобили, линейки, безпилотни самолети за нуждите на армията. Зозуля е бил и на фронта като морална подкрепа, той е лице и на военни календари. С две думи истински патриот на Украйна. В плюенето по Зозуля се включва и испанската преса, но след като се разбира за какво става дума, се извиняват публично.

Анархо-комунисти, ултраси на "Райо Валехано", воювали в Източна Украйна на страната на ДНР/ЛНР, са проводници на анти Зозуля кампанията в Испания.

Анархо-комунисти, ултраси на „Райо Валехано“, воювали в Източна Украйна на страната на ДНР/ЛНР, са проводници на анти Зозуля кампанията в Испания.

В социалните мрежи набира популярност отворено писмо на харковските футболни фенове, които разпространяват снимки на испанци воювали в Донбас на страната на сепаратистите. Част от тях са фенове на „Райо Валехано“ и всъщност са хората инициирали хибридната акция срещу Зозуля. На 8 февр, испанската полиция арестува 17 човека – фенове на Райо Валехано. Срещу 10 от тях вече текат следствия и съдейки по изявленията на прокурори ги чакат не само символични глоби, но и затвор.


Футболната кариера на Зозуля няма да пропадне, колкото и да се подскачат руските, алкохолизирани, футболни фенове и спортни коментатори. Целият футболен отбор на Бетис застана в защита и вече излизат на футболен терен с фанелки с надпис „Ние всички сме Зозуля!“

Футболистите на Бетис излизат с надписи на фланелките "Ние всички сме Зозуля", в подкрепа на украинския си колега, жертва на руските хибридни атаки.

Футболистите на Бетис излизат с надписи на фланелките „Ние всички сме Зозуля“, в подкрепа на украинския си колега, жертва на руските хибридни атаки.

Comments

comments