ВИДЕО: ИДИЛ показаха пленените руски военни, Москва бомбардира цивилни на другия край на Сирия

ПАТРИОТ

Постепенно информацията, за която съобщихме преди дни на фейсбук страницата ни, започва да се потвърждава. Днес ИДИЛ разпростарниха видео с двама руски военни (предполага се офицери), пленени при сраженията край Дей ез Зор, Източна Сирия.

Пленените са Роман Забалотни и Григорий Цуркану. Във видеото говори Заболотни (с брадата) от очевидно приготвен предварително текст:

„Аз съм Роман Василевич Заболотни, роден 1979г., роден съм в Ростовска област (… не се разбира). При контра-настъплението на Ислямска държава в района на населения пункт Чоле попаднах в плен. С мен попадна в плен Григорий Михайлович Цуркану, роден 1978г. „

Най-вероятно с Чоле, Забалотни има предвид селището Шуле (Ash Sholah), което се намира на главния път между Деир ез Зор и Палмира.

Руското министерство на отбраната побърза да отрече информацията за пленените руски военни. На това твърдение обаче не трябва да вярваме, като имаме предвид дългия списък с лъжи и манипулации, които идват от Москва и от военните й. Свидетелство, че Кремъл отново лъже, беше информацията, която бдителни интернет активисти бързо установиха – а именно профилите в социалните мрежи на двамата пленници.

Профилите в социалните мрежи на двамата пленници бяха бързо открити от активисти, въпреки уверенията на министерството на отбраната на РФ, че няма пленени руски военни.

Профилите в социалните мрежи на двамата пленници бяха бързо открити от активисти, въпреки уверенията на министерството на отбраната на РФ, че няма пленени руски военни.

Сопоред информацията Роман Забалотни е взел участие в необявената война на Русия срещу Укайна в редиците на ЛНР, а Цуркану е член на домодедовското поделение „Боевое братство“. И двамта са професионално служещи.

Смята се, че двамата военни вече са екзекутирани и са ЧАСТ именно от онези, за които по-рано се разпространиха твърдения, че са обезглавени в Маядин. Предполага се, че до 3-5 дни ИДИЛ ще разпространят видео от екзекуцията, съдейки по предишните случаи с обезглавените турски и йордански военни. Според тъврдения, които няма как да бъдат проверени, пленените руски военни са 7 или 9 души, като поне трима са спецназовци.

С това се потвърждава още веднъж информацията за тежки загуби на руските войски край Дей ез Зор и пробив на ИДИЛ в посока Палмира. Древният град, който преживя ужасяващи разрушения от ислямските фундаменталисти е изправен пред опасността за трети път да падне в техните ръце, след като руски, ирански (Хизбула) и асадски части го превзеха повторно през март 2017г. Според руски източници в града са останали слаби и неопитни сили, тъй като Москва хвърли елитните си части за превземането на Дей ез Зор.

Преди 10 дни в района на Дей ез Зор беше убит генерал лейтенант Валери Асапов при минометен обстрел на ИДИЛ, което отново потвърждава факта, за тежки руски загуби в района.

176748576

Москва призна само смъртта на генерала и побърза да обвини … разбира се САЩ. Макар че редица източници сочеха, че заедно с него са пострадали/загинали още двама полковници, Кремъл както обикновено криеше информация. На 1.03 обаче и това се потвърди – Москва съобщи че, в Главната военна болница на Министерството на отбраната на Русия е починал командирът на 61-и бригада на морската пехотоа на Северния флот, полковник Валерий Федянин. Според информацията на Москва, полковникът е загинал от осколъчно-фугасен снаряд на 22.09.2017 при „доставка на хуманитарна помощ“ … Каква хуманитарна помощ доставя един елитен офицер в разгара на сраженията за стратегическия Деир ез Зор, можем само да гадаем и да се съмняваме отново.

Полк. Федянин на парада на 9-и май (първия от дясно наляво).

Полк. Федянин на парада на 9-и май (първия от дясно наляво).

 

Ген. Валери Асапов командваше руската операция по окупацията на Крим, в която е участвал и полк. Федянин.

В същото време докато руските войски търпят катастрофални загуби на фронта срещу ИДИЛ, авиацията на Путин се е заела явно да унищожи всички възможни болници и хуманитарни центрове в северната провинция Идлиб – на другия край на Сирия. Там към този момент пребивават 2.6 милиона бежанци от вътрешните райони на Сирия, главно в лагери край градовете и границата с Турция. Там няма отряди на ИДИЛ, а главно сили на умерената опозиция – Сирийската свободна армия, и значително по-малко отряди на Фатах ал-Шам бившите ан-Нусра, клон на Ал Кайда.

Доклад на Сирийската мрежа за човешки права (СМЧП), посочи че за периода от 19.09.2017 до 27.09.2017 в грубо потъпкване на споразуменията от Астана, режимът на Асад и Русия са нанесли 714 авиационни удара (от които 13 с варелени бомби) главно върху болници, хуманитарни центрове, училища, обслужващи центрове в провинция Идлиб и други места. Пълният доклад тук. Били са атакувани 46 цивилни обекта от важно значение за цивилното население, от които 36 са атакувани от Русия, а останалите от Асад. Руските военно-въздушни сили са нанесли удари по 12 центрове на гражданската защита (т.нар. бели каски), 8 болници, 2 линейки, 5 училища, джамия и лагер с бежанци. СМЧП посочва в доклада, че авиацията на Асад е бомбардирала 4 центра на гражданската  защита, две болници, една линейка, джамия и училище, както и лагер за бежанци.

Свободният здравен борд на Идлиб (Idlib Free Health Directorate), лекарска организация, която се занимава главно с ваксинации и снабдяване на болници с необходимте им материали, публикива гневно съобщение на Фейсбук страницата си.

То гласи:

„Под яростните варварски атаки над провинциите Идлиб и Алепо сред оглушителното мълчание на целия свят за престъпленията на Асад и Руските военно-въздушни сили, които смазват медицинските центрове, последния от който беше бомбардирането на болница близо до Кафр Сити. Ние осъждаме тези отвратителни и неоправдани кланета и апелираме пред ООН и държавите членки да се намесят незабавно, за да спрат тази агресия, която цели да елиминира всички форми на живот в Северна Сирия. Ние потвърждаваме, че няма да се откажем в нашите усилия да поддържаме здравните центрове, и от нашите лекарски задължения да лекуваме нашите травмирани пациенти, които са жертва на всички възможни зли сили, целящи да пречупят волята им за свобода и достойнство.

Милост за мъчениците и излекуване за ранените.“

Джулиян Рьопке, Билд:

Защо по дяволите световните лидери остават мълчаливи пред ежедневните зверства на Асад и Путин? За това ли гласувахме за вас?!?!

Гражданска защита (Белите каски):

Над 17 цивилни са убити и много ранени след въздушни удари над домове на цивилни в Джиср алШунгур.

И накрая едно обобщение от Джулиян Рьопке от последните дни:

Русия атакува ИДИЛ: Асад настъпва. Русия атакува цивилни в райони на умерената опозиция: ИДИЛ напредва. Това е истината в Сирия от 2015г.

Накрая атаките над цивилни и подклаждане на бежанския поток към съседните на Сирия държави и Европа е отавнашна практика на Путин и Асад. Очевидната цел е използването на бежанците за дестабилизиране на Европа чрез про-кремълските партии и движения, които насъскват омраза. Разделяй и владей по Московски. Резултатите вече са налице. Националистите в Германия отбелязаха сериозен скок на последните избори. Същото е и у нас, където хибридните московски партии, политици и организации използват активно „проблема“ с бежанците.

Comments

comments