Ще върне ли Русия Курилите на Япония?

Поредната среща 2+2 между Япония и Русия се състоя в Токио вчера.

Основна тема на дискусията беше темата за „съвместното използване“ на курилските острови, заграбени от Москва след края на Втората световна война. Това са четири острова северно от о. Хокайдо – Еторофу, Кунашири, Шикотан и Хабомаи.

17435994_1243914072393551_8189262224318311861_o

Русия е приела да се обсъждат теми като съвместни проекти в добива на риба и опазването на околната среда, както и да се разреши на изгонените обитатели на островите (вече на преклонна възраст от 80+) да ги посещават със самолет, освен с кораб.

Заграбването на четирите острова е причината Токио и Москва да нямат подписан мирен договор след края на Втората световна война. За база на отношенията им е съвместна декларация от 1956-а, в която двете страни декларират, че прекратяват състоянието на война помежду си и възстановявят дипломатическите си отношения.
В последните години отношенията между Токио и Москва се изостриха отново след нарастналата военна активност на Русия в района – неколкократно руски бомбардировачи прелитаха в непосредствена близост до Япония, Москва разположи преди няколко месеца противокорабни ракети на един от четирите острова – Еторофу, а освен това Русия публично се противопоставя на американските противоракетни системи в Южна Корея. Ракетната програма на Пхенян е насочена преди всичко срещу Япония и Южна Корея, затова противоракетните системи на САЩ в Южна Корея са силно одобрявани от Токио и съответно протестите на Москва – посрещани враждебно.
Според някои спекулации, изправена пред икономически проблеми Русия се опитва да изтъргува островите за признаване на Кримската анексия или за пари. Подобно предаване на територия Путин направи с Китай, когато върна няколко острова в река Амур (337 км2) през 2004-а. Към момента връщането на островите на Япония обаче изглежда малко вероятно, имайки предвид категоричните изказвания на Путин от края на миналата година по тази тема.

Comments

comments