С ТАЗИ КРАЧКА МОСКВА ХВЪРЛИ СЯНКАТА НА ЯДРЕНИЯ АРМАГЕДОН НАД ЕВРОПА ОТНОВО

ПАТРИОТ

Пентагона за първи път официално огласи твърденията на американската администрация, че Русия е разработвала, тествала и разположила наземно базирани ракети със среден обсег на действие в Европа, стана ясно вчера. Това е брутално нарушение на още един договор от Москва и то може би най-важния откъм сигурността в Европа и света.

Русия е развърнала на своята територия наземно базирани крилати ракети в нарушение на „духа и целите“ на договора между Москва и Вашингтон по ликвидация на ракетите със среден и малък радиус на действие, подписани от президентите на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987-а във Вашингтон. Това с увереност е заявил вчера (8-и март), зам-председателя на Комитета на началник щаба на Въоръжените сили на САЩ, генерал Пол Селва, съобщава ДОЙЧЕ ВЕЛЕ.

Михаил Горбачов и Роналд Рейгън подписват договора за елиминирането на ракетите със среден обсег на действие във Вашингтон на 8-и декември 1987-а. По този договор до 1991-а са унищожени няколко хиляди ядрени ракети, което силно намалява риска от ядрена война. Днес Москва нарушава този договор.

Михаил Горбачов и Роналд Рейгън подписват договора за елиминирането на ракетите със среден обсег на действие във Вашингтон на 8-и декември 1987-а. По този договор до 1991-а са унищожени няколко хиляди ядрени ракети, което силно намалява риска от ядрена война. Москва нарушава този договор от години. По стара традиция Вашингтон не обявява публично своите доказателства, надявайки се, че така няма да разсърди руснаците и възможностите за постигане на споразумениеще останат.

По-рано, през февруари тази година, Асошиейтид Прес и Ройтерс съобщиха, че според официални лица на американската администрация Москва тайно е разположила в Югозападна Русия наземно базирани ракети със среден обсег на действие (между 500 и 5500 км), което е в нарушение на договора за ядрените ракетите със среден обсег на действие (ЯРСОД) от 1987-a, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в Белия дом, Вашингтон. Таймс информира за два ракетни батальона, които от края на миналата година са оперативно готови. Русия тогава отговори, че всичко това са слухове.

Подозренията, че Русия нарушава договора са поне от 2010. През 2014-а администрацията на Обама след силен натиск беше принудена да обяви публично подозренията си, „че Руската федерация е в нарушение на поетите задължени по договора за ЯРСОД – да не произвежда, притежава или тества наземно базирани ракети с обсег на действие от 500 до 5,500 км, или да притежава или произвежда установки за изстрелването им“. Администрацията във Вашингтон по стара традиция трудно споделя своите съмнения за нарушаването на договорите за въоръженията (особено ядрените) от страна на Москва. Тази практика се е наложила заради опасенията, че иначе руснаците ще се разсърдят и възнможностите за постигане на споразумение – изпарят. От друга страна администрацията се опитва да не плаши американците и своите съюзници по толкова чувствителни теми като договорите за ядрените оръжия.

Ето защо фактът, че днес вече съвсем открито и то от военни официални лица тези подозрения се огласяват, е знак, че нещата са достигнали крайна точка …

По предварителна информация, новите ракети със среден обсег на действие на Москва приличат визуално на съществуващите Искандер - мобилна система с тактически (до 500 км) радиус. Това прави разпознаването на новите системи със среден обсег трудни и увеличава още повече степента на несигурност.

По предварителна информация, новите ракети със среден обсег на действие на Москва приличат визуално на съществуващите Искандер – мобилна система с тактически радиус (до 500км). Това прави разпознаването на новите системи със среден обсег трудни и увеличава още повече степента на несигурност, както и напрежението между страните.

Според свидетелство на официални лице от Държавния департамент пред сенатска комисия от април 2014-а, освен договора за ЯРСОД, Русия нарушава и договора START (за намаляване на стратегическите оръжия), договора за Открито небе, конвенциите за Биологическите оръжия и Химическите оръжия, Виенския документ, Будапещенския меморандум,  Договора от Истанбул, Инициативата на президентите за тактическите ядрени оръжия, договора за Контрол на ракетните технологии, а през 2016-а Русия напусна Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа и прекрати изпълнението на Договора за обезвреждането на плутония от ядрените бойни глави. Практически Москва не спазва всички възможни договори за контрол на оръжията, заяви заместник държавния секретар на САЩ Уилям Шнайдер през 2014-а.

Самите руски медии и официални лица многократно публикуваха информация за множество нови разработки на ракети, които нарушават ЯРСОД. Например тук и тук и тук.

Тогава руският президент Владимир Путин защити програмата, като отбеляза, че САЩ също нарушават договора и новите ракети са необходими, за да се поддържа баланса на силите.

Разполагането е предизвикало безпокойство в Конгреса, когато председателят на Сенатската комисия по въоръжението Джон Маккейн го нарече „сериозна заплаха за въоръжените сили на САЩ в Европа и за нашите съюзници от НАТО“. Маккейн заяви, че моментът на разполагане предполага, че Путин „тества“ президента Тръмп.

Диктаторските режими имат обичая да показват оръжията си по паради, за да плашат собственото си население и свободния свят с унищожение. От Хитлер, Мусолини, през Садам Хюсеин и Муамар Кадафи, Ким Едно, Две, Три, СССР и днес Русия не прави изключение. На снимката стратегически ракети с далечен обсег на действие Топол на Деветомайския парад на Червения площад. От цивилизованите държави единствено Франция има обичай да прави големи военни паради, но там дефилират повече различни войскови части, отколкото оръжия.

Диктаторските режими имат обичая да показват оръжията си по паради, за да плашат собственото си население и свободния свят с унищожение. От Хитлер, Мусолини, през Садам Хюсеин и Муамар Кадафи, Ким Едно, Две, Три, СССР и днес Русия не прави изключение. На снимката стратегически ракети с далечен обсег на действие Топол на Деветомайския парад на Червения площад. От цивилизованите държави единствено Франция има обичай да прави големи военни паради, но там дефилират повече различни войскови части, отколкото оръжия.

Наземно изстрелваните ракети са в центъра на американските опасения, заради които администрацията на Обама каза, че са извършени изпитания в нарушение на договора от 1987 г., който забранява американските и руските наземно базирани ракети със среден обсег. Администрацията на Обама е опитала да убеди руснаците да не нарушават договора, докато ракетите са били още в изпитателна фаза. Вместо това руснаците отиват още по-далеч, като разполага напълно оперативна част.

Официални източници от Вашингтон казват, че понастоящем руснаците имат два батальона, обслужващи забранените крилати ракети. Единият все още е разположен на руския тестов полигон в Капустин Яр край Волгоград в южна Русия. Другият е преместен през декември от полигона в оперативна база някъде другаде в страната, съгласно сведение на висш чиновник, който не дава повече детайли и предпочита анонимността, за да обсъжда настоящите разузнавателни данни за ракетите.

Ракетната програма предизвиква безпокойство у Пентагона, който разработва възможни отговори, включително разполагането на допълнителни отбранителни ракети в Европа или като разработи въздушно или морско базирани крилати ракети.

Американските и руските отношения бяха по-добри през декември 1987 г., когато президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов подписаха споразумение за въоръженията, по-известно като Договор за ядрените оръжия със среден обсег, по често наричано договор. В резултат на договореностите Русия и САЩ унищожава 2692 ракети. Сред унищожените от Русия са СС-20. Американците унищожават своите балистични ракети Пършинг II и наземно базираните си крилати ракети.
Основният проблеем с ракетите със среден обсег на действие е в това, че от момента на удара до момента на попадение времето е твърде ограничено за каквато и да е реакция, включително и за прекратяване на полета. Това прави тези ракети изключително опасни и във всяка зона, в която са разположени са фактор за рязко покачване на напрежението, както и оръжие за шантаж и изнудване.

Ето защо разполагането на ядрени ракети със среден обсег на действие от двете страни на Желязната завеса в Европа от края на 70-те и 80-те предизвика силно покачване на напрежението между Запада и СССР. Съветския съюз първи базира своите мобилни наземно-базирани ракети със среден обсег на действие SS-22 (натовска сигнатура, руската е РСД «Пионер») в края на 1977-а. В началото SS-22 са имали една бойна глава с мощност 1 мегатон, това са първите руски балистични ракети с твърдо гориво – едно голямо предимство при изстрелване (по-безопасни за подготовка и много по-бързи за изстрелване от тези с течно гориво). По-късните варианти на SS-20 са с три независими бойни глави всяка с мощност 150 килотона и радиус до 7500км.

Установка на ракетата SS-20 натовска сигнатура, руска - Ракета средней дальности (РСД) «Пионер».

Установка на ракетата SS-20 натовска сигнатура, руска – Ракета средней дальности (РСД) «Пионер».

Съществуват няколко различни мнения за мотивите на Политбюро да предприеме тази скъпа и много опасна програма по разработването и производството на ракети със среден обсег на действие (всъщност Москва увеличава в невиждан мащаб и арсенала си от тактически ракети с къс радиус на действие). По това време в сила са договрите САЛТ, които ограничават стратегическите оръжия на САЩ и СССР. Увеличавайки капацитета в ракетите със среден и къс радиус на действие де факто СССР заплашва САЩ с унищожението на Европа и създава нова огромна опасност от започването на ядрена война поради грешка или недоразумение между страните, която не може да бъде предотвратена поради липсата на време от пуска до попадението.

В началото американската администрация (Джими Картър) не вижда опасност в разполагането на SS-20, разчитайки на превъзходството в стратегическите въоръжения на NATO. В Европа обаче и особено Германия, тревогата силно нараства и европейските политици (водещ е тогавашния германски канцлер Хелмуд Шмид) настояват САЩ да отговори на тази заплаха от Москва. Европейските политици са силно разтревожени и от рязкото нарастване на съветските тактически и стратегически ядрени ракети, както и от новия стратегически бомбардировач Ту-144.

Изследване на учените Алан Робок, Люк Оман и Георгий Стенчиков от департамента по околна среда на унивеститета в Ню Джърси публикувано през 2007-а, показа ефекта от малка ядрена война между Пакистан и Индия, който наистина е шокиращ. Симулирана е малка ядрена война между двете враждуващи азиатски държави (които са и ядрени сили) с използването на 100 ядрени бомби с мощност като тази над Хирошима. Това представлява САМО 0.05% от от общата мощност на ядрените оръжия, които притежават САЩ и Русия. Резултати от симулацията: - 20 милиона души умират директно от ядрените взривове. - оръжията взривени над големите градове на Индия и Пакистан създават огромни пожари, които произвеждат милиони тонове прах и пушек в атмосферата. - межру 1 и 5 млн. тона пушек бързо се издихат на 50 км в стратосферата - димът се разпрострира над целия свят, образувайки слой, който блокира слънчевата светлина - в рамките на 10 дни температурите над Северното полукълбо ще паднат по-ниско от тези в прединдустриалната т.нар. Мини ледникова епоха от средните векове - ефектът ще бъде два пъти по-сериозен от най-голямото вулканично изригване за последнтие 500 г., през 1816-а, което предизвиква т.нар. "година без лято". - студеното време ще причини и спад на валежите средно с 10% по целия свят и рязко намаляване на мусоните над Азия - ще бъде унищожен между 25-40% от озоновия слой в средните ширини и 50-70% близо до полюсите, това ще увеличи рязко UV радиацията от слънцето, със значителен негативен здравен ефект върху хора, животни и растения. - тези промени ще доведат до рязко съкращаване на сезоните за отглеждане на храни в Северното полукълбо, ще бъде твърде студено за производството на пшеница в Канада (един от най-големите производители и износители на тази стока, бел. а). - запасите от сърно, които така или иначе са силно съкратени, ще бъдат напълно изчерпани. Държавите производителки ще спрат износа на зърно, за да могат да посрещнат собствените си нужди. - оскъдицата от храна, ще предизвика глад в обширни райони, които зависят от вноса на храни и стотици милиони или ще умрат от глад - стотици милиони бежанци, ще поемат от силно засегнатите райони, към по-малко засегнатите - липсата на храна, бежанската вълна, ще повишат рязко напрежението по света и ще увеличат войните и конфликтите

Изследване на учените Алан Робок, Люк Оман и Георгий Стенчиков от департамента по околна среда на унивеститета в Ню Джърси публикувано през 2007-а, показа ефекта от малка ядрена война между Пакистан и Индия, който наистина е шокиращ. Симулирана е малка ядрена война между двете враждуващи азиатски държави (които са и ядрени сили) с използването на 100 ядрени бомби с мощност като тази над Хирошима. Това представлява САМО 0.05% от от общата мощност на ядрените оръжия, които притежават САЩ и Русия. Резултати от симулацията: – 20 милиона души умират директно от ядрените взривове. – оръжията взривени над големите градове на Индия и Пакистан създават огромни пожари, които произвеждат милиони тонове прах и пушек в атмосферата. – межру 1 и 5 млн. тона пушек бързо се издихат на 50 км в стратосферата – димът се разпрострира над целия свят, образувайки слой, който блокира слънчевата светлина – в рамките на 10 дни температурите над Северното полукълбо ще паднат по-ниско от тези в прединдустриалната т.нар. Мини ледникова епоха от средните векове – ефектът ще бъде два пъти по-сериозен от най-голямото вулканично изригване за последнтие 500 г., през 1816-а, което предизвиква т.нар. „година без лято“. – студеното време ще причини и спад на валежите средно с 10% по целия свят и рязко намаляване на мусоните над Азия – ще бъде унищожен между 25-40% от озоновия слой в средните ширини и 50-70% близо до полюсите, това ще увеличи рязко UV радиацията от слънцето, със значителен негативен здравен ефект върху хора, животни и растения. – тези промени ще доведат до рязко съкращаване на сезоните за отглеждане на храни в Северното полукълбо, ще бъде твърде студено за производството на пшеница в Канада (един от най-големите производители и износители на тази стока, бел. а). – запасите от сърно, които така или иначе са силно съкратени, ще бъдат напълно изчерпани. Държавите производителки ще спрат износа на зърно, за да могат да посрещнат собствените си нужди. – оскъдицата от храна, ще предизвика глад в обширни райони, които зависят от вноса на храни и стотици милиони ще умрат от глад – стотици милиони бежанци, ще поемат от силно засегнатите райони, към по-малко засегнатите – липсата на храна, бежанската вълна, ще повишат рязко напрежението по света и ще увеличат войните и конфликтите. Още за това изследване тук.

В края на 1979-а на среща в Брюксел на страните от NATO е взето решение за ответни действия. Първоначално планът е бил да се изтеглят 1000 ядрени бойни глави от територията на Европа (от наличните 7400). Дава се мандат на САЩ да започнат преговори с Москва, ако преговорите се провалят, на територията на Европа да бъдат разположени модернизирани варианти на ядрените ракети със среден обсег на действие.

Преговорите със СССР, разбира се, не вървят. САЩ разполагат подобрените Пършинг 2 в Европа през 1983-а. Именно в началото на 80-те бяха един от най-напрегнатите моменти от Студената война, а Европа и света бяха изправени пред опасността от ядрено унищожение. По-възрастните си спомнят ежедневния вой на #Пропагандата за американските ракети Пършинг 2 по единствената тогава телевизия, официозните преса и радио. Същевременно с това, нараства и тревогата на гражданите на Европа. На някои места се организират протести срещу военните бази, които съхраняват ракетите Пършинг, много често тези протести са провокирани и от тайните служби на СССР.

Изстрелване на ракета Пършинг.

Изстрелване на ракета Пършинг.

В крайна сметка, твърдата политика на САЩ, обявената програма „Междузвездни войни“ на Роналд Рейгън, ниските цени на петрола и сриващата се неефективна съветска индустрия, принуждават Империята на Злото да отстъпи. Преговорите са рестартирани през 1985-а от новия генерален секретар на СССР Михаил Горбачов.

Споразумението за тотално унищожение на наземно-базираните ракети със среден обсег на действие е подписано в Рейкявик 8.12.2987-а. До 1991-а са унищожени 2692 ракети от двете страни. Повече можете да прочетете тук.

С действията си Москва показва, че от години е имала амбицията да възроди чудовището на ядрената война в Европа от времената на СССР. Очевидно Путин иска да шантажира свободния свят с тотално унищожение и в прикритието на ядрените си ракети да осъществява своите вероломни агресии над съседни държави. Явно в Москва смятат, че въоръжени с ядрени ракети, ще закрепят своя престъпен режим и ще си гарантират безопасност, когато руските ботуши отново тръгнат да мачкат народите в Източна Еврпа, за да възродят Империята на злото – СССР.
Comments

comments