Разрешавам ви да си купите обувки от плетена гума

В историята на България има един период, в който е трябвало височайшо чиновническо разрешение, за да си купиш обувки … плетени от гума.  Представете си унижението … Вижте поредицата снимки на автентични документи по-долу, предоставени ни от нашия съмишленик Антон Антонов.

Днес пропагандата на Москва промива мозъците на мнозина с лъжите за строя на слугите на Кремъл.

Истината, както е обичайно за пропагандата на Русия, е съвсем различна. С отнемането, национализирането на собствеността в СССР, България и комунистическия блок се цели едно много просто нещо – превръщането на хората в роби, роби на слугите на Москва. Защото национализирането на собствеността не представлява нищо друго освен прехвърлянето й в ръцете на политическата върхушка. Човекът без собственост е много по-зависим.

По времето на комунизма българите за първи и единствен в своята история бяха роби, роби без собственост, без свобода на придвижване, без свобода на образование, без свобода на изразяване, в един огромен затвор, разстрелвани в гръб на границата, без свобода за работа (работиш там където те „разпределят“), де факто българите бяха крепостни селяни на подлогите на Москва като Тошо и сие. Българите за пръв път в своята история нямаха религиозна свобода, бяха преследвани ако посещаваха църква, а църквите в България (не само Православната) бяха инфилтрирани с агенти на ДС/КГБ.

Именно с национализирането на собствеността в края на 40-е и началото на 50-е започва и демографската криза, която владее и днес България.

0099_demography_bg_komunisti_001

Една такава икономика не може да бъде просперираща. Робите нямат интерес да развиват нещо, което не е тяхно. Посредствеността, ниското качество, ниската производителност, високите цени са нормално следствие при такива икономики. Виждаме го освен в бившия соц блок, но и в Северна Корея, Венецуела, Куба и т.н. Всички социализми си приличат по провалите – мизерия, рухнала икономика, глад и кървав диктатор начело.

Тук някои можеби ще кажат за Китай … всъщност Китай е пример за неефективността на социалистическата, държавната, робската икономика. Тъкмо мащабните капиталистически реформи в Китай го превърнаха в това, което е днес. С комунизма на Мао, Китай преживява най-ужасяващия глад в своята история (30 милиона умрели), разорена от „Големия скок“ икономика и диващините на „Културната революция“.

Робската, соц икономика, както е обичая, страда от дефицити. Затова след инсталирането на съветския комунизъм и след грабежа на Москва над България непосредствено след 1944-а, след грабежа на комунистите над българското селячество непосредствено преди национализацията (чрез ниски изкупни цени на продукцията),  населението на България се оказва в ситуация на страшни дефицити и бедност. За да регулират това властите въвеждат купонна система. Тя впрочем периодически се връща у нас във времената на комунизма. Или съществува под друга форма (например чакаш ред за телевизор, пералня, кола и т.н.).

Документите по-долу са свидетелство за за комунистическото робство и мизерия, които днес пропагандата на Русия, изливана от безчет медии и псевдомедии у нас, всечеки се старае да скрие с водопад от лъжи. За да забравим, за да не знаем, за да повторим утре същото.

Купони-разпределителна карта от 4 лв за покупка на обувки и подметки за обувки за мъже втора категория (над 14 г), Пловдив,1950г:

Купони-разпределителна карта от 4 лв за покупка на обувки и подметки за обувки за мъже втора категория (над 14 г), Пловдив,1950г.

Разрешително-декларация от градски общински народен съвет Пловдив (31.12.1949) за покупката на „мъжки обуща плетени с гума“:

Разрешително-декларация от градски общински народен съвет Пловдив (31.12.1949) за покупката на "мъжки обуща плетени с шума".

 

Купони за покупка на обувки и подметки за обувки за мъже втора категория (над 14 г), Пловдив,1949г.:

Купони за покупка на обувки и подметки за обувки за мъже втора категория (над 14 г), Пловдив,1949г.

Квитанция за платена семестриална такса от 2000 лв за Пловдивски университет 1950г.

Квитанция за платена семестриална такса от 2000 лв за Пловдивски университет 1950г.

 

Квитанция за платена семестриална такса от 2000 лв за Пловдивски университет 1950г.:

Квитанция за платена семестриална такса от 2000 лв за Пловдивски университет 1950г.

Квитанция за платена семестриална такса от 2000 лв за Пловдивски университет 1950г.

Comments

comments